Na hlavný obsah

Cena tepla pôjde hore

Aké sumy uvidia domácnosti na faktúrach ešte nie je jasné.

Cena tepla pôjde hore
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) povolil zvýšenie platieb pri vykurovaní. Vyšiel tak v ústrety výrobcom tepla, ktorí si nenakúpili plyn vopred. Už pred mesiacom minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) upozorňoval, že im môže hroziť krach.

Na vysoké ceny energií má dosah extrémne zdražovanie emisných povoleniek aj plynu na burzách. Téme sa venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Dodávatelia, ktorí plyn na budúci rok nenakúpili v prvom polroku tohto roka, už neskôr nevedeli zabezpečiť plyn bez veľkých finančných strát. Maximálne povolenú výšku ceny zemného plynu v cenách tepla na rok 2022, preto ÚRSO upravuje z 22 na 42 eur za megawatthodinu.

„Nárast ceny bude individuálny, bude záležať od druhu paliva, respektíve mixu palív na výrobu tepla, od ceny palív, ktoré majú subjekty v súčasne platných cenách tepla, a ceny, za ktorú nakúpili palivá za roku 2022,“ uviedol Radoslav Igaz, hovorca úradu, pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Na Slovensku funguje približne 330 teplární, z toho 6 najväčších je vo vlastníctve štátu. Tie zásobujú teplom zhruba milión obyvateľov.

Sulík už pred mesiacom hovoril, že iba niektoré sa správali zodpovedne. „Keď už vedeli regulované ceny tepla a dostali cenové rozhodnutia, tak si nakúpili v tom čase plyn dopredu. Nesprávali sa ako svrček, čo celé leto fidlikal, a potom v zime mu bolo zima a nemal čo jesť, lebo nemyslel na budúcnosť,“ povedal šéf rezortu hospodárstva.

Vysoké ceny strašia celú Európu

Slovenský zväz výrobcov tepla tieto tvrdenia odmieta. Predseda predstavenstva Stanislav Janiš zdôrazňuje, že s problémom vysokých cien energií sa vyrovnáva celá Európa a extrémny nárast cien nemohli predpokladať.

„Ako jedno z možných riešení na preklenutie súčasnej krízy navrhujeme, aby štát tak, ako reguluje ceny plynu pre domácnosti, tiež reguloval cenu plynu pre domácnosť, ktorá vstupuje do výroby tepla v systémoch centrálneho zásobovania teplom,“ uviedol Staniš.

Navrhujú tiež prijať opatrenia v podobe zníženej DPH na výrobu tepla z diaľkového vykurovania. Koľko si ľudia za teplo priplatia, priblížil Jozef Badida, analytik portálu Energie pre Vás.

„Pokiaľ ide o rodinné domy, tam očakávame nárast na úrovni 70 až 170 eur ročne, o niečo horšia situácia môže nastať pri bytovkároch. Tam už ÚRSO dovolil navýšiť cenu zemného plynu, preto možno očakávať ešte výraznejší nárast cien tepla práve pre domácností, ktoré teplo odoberajú z teplární,“ hovorí.

Keďže o cenách plynu niekoľko spoločností ešte rokuje, definitívne sumy, aké domácnosti uvidia na faktúrach, zatiaľ nie sú známe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika