Na hlavný obsah

Ceny nehnuteľností v treťom štvrťroku pokračovali v rýchlom raste

Medziročne poskočili o 8 %.

Ceny nehnuteľností v treťom štvrťroku pokračovali v rýchlom raste
Na snímke pohľad z okna na bratislavské nehnuteľnosti. Foto: TASR

Realizačné ceny nehnuteľností určených na bývanie v treťom štvrťroku 2021 zrýchlili svoje tempo rastu. Ceny, za ktoré sa nehnuteľnosti skutočne predali, boli medziročne vyššie o 8 %.

Rast cien bol výrazne vyšší ako v predošlých dvoch štvrťrokoch tohto roka a dostal sa na úroveň rastov v minulom roku. V treťom štvrťroku 2020 realizačné ceny medziročne vzrástli o 8,5 % a v rovnakom období pred dvoma rokmi dokonca o 11,5 %.

K vysokým hodnotám medziročného rastu prispeli najmä výrazne vyššie ceny existujúcich nehnuteľností, boli vyššie ako pred rokom o 10,5 %. Ceny nových nehnuteľností vykázali polovičný medziročný rast o 5,1 %. Podobne ako v predošlom štvrťroku tak ceny nahor ťahali najmä existujúce domy a byty.

Vysoký nárast medzi dvoma štvrťrokmi

Ceny nehnuteľností určených na bývanie sa medzikvartálne, v porovnaní s druhým štvrťrokom 2021, zvýšili o 4,7 %. Ide o najvyšší medzikvartálny rast od druhého štvrťroka 2017.

Rast v porovnaní s aprílom až júnom ťahali naopak nové nehnuteľnosti, ich realizačné ceny stúpli o 8,1 %. Je to najvyššia hodnota cenového rastu medzi dvoma štvrťrokmi za sebou od začiatku zisťovania v roku 2011. Ceny existujúcich nehnuteľností vzrástli oveľa miernejšie, a to len o 2,6 %.

Údaje o realizačných cenách nehnuteľností za tretí štvrťrok tohto roka spracovali štatistici na základe zmlúv priamo z katastra nehnuteľností, čiže z cien získaných reálne uskutočnených predajov podľa zmlúv evidovaných katastrom.

„Výsledkom je vyššia kvalita a výrazne väčší rozsah údajov (niekoľkonásobne viac transakcií ako v minulosti) zo všetkých 79 okresov SR,“ uzavrel úrad.
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko