Na hlavný obsah

Heger vylučuje budúce politické zásahy do chodu vysokých škôl

Ich reforma naráža na odpor rektorov.

Plánovaná reforma vysokých škôl rezonuje aj v Košiciach. Rektori hovoria o politizácii akademickej pôdy. Študenti chcú zase vedieť, ako pocítia zmeny v praxi.

Ministerstvo školstva hovorí, že novela zákona skvalitní vysokoškolské prostredie. Napríklad príchodom väčších odborníkov. O reforme prišiel na Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach diskutovať premiér Eduard Heger (OĽANO).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Útek vysokoškolákov do zahraničia či slabá finančná motivácia učiteľov. To je iba zlomok problémov slovenského školstva, na ktoré poukazujú košickí študenti.

„Ako konkrétne chcete motivovať študentov zo stredných škôl, aby neodchádzali do zahraničia? Ja rozumiem, že tu dávate nejaké plány od stola alebo nejaké plány si robíte, ale tu treba konkrétne zmeny,“ pýta sa študent ošetrovateľstva Kristián.

Reforma sľubuje kvalitnejšie a atraktívnejšie vysoké školy. Skracuje externé štúdium zo 7 na 5 rokov, mení financovanie škôl na základe kvality výskumu a otvára dvere odborníkom zo zahraničia. Chýbajúci titul docenta alebo profesora prekážkou nebude.

Rektori košických univerzít sú reforme naklonení. Jej súčasnú podobu však odmietajú. Označujú ju za politickú. Premiér Heger vylučuje budúce politické zásahy do chodu vysokých škôl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny