Na hlavný obsah

Matovič chce v rámci reformy zdaňovania práce jednu daň aj odvod

Financie chce získať napríklad zrušením výnimiek.

Igor Matovič
Na snímke ministerstva financií SR Igor Matovič počas predstavovania zdaňovania práce.Foto: TASR
Foto: TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) predstavil v pondelok (15. 11.) druhú časť plánovanej daňovo-odvodovej reformy. Chce meniť zdaňovanie práce tak, že zamestnávateľ bude platiť 39 % odvod z hrubej mzdy zamestnanca a pracujúci zaplatí 19 % daň. Všetkým zamestnancom dohromady to má priniesť navyše 359 miliónov eur ročne.

Matovič poukázal na to, že v súčasnosti je 65 rôznych statusov zamestnancov, kde sú vypísané rôzne odvody a pri každom statuse zamestnanca sú čísla pri odvodoch iné. Systém chce zjednodušiť na spomenuté dve čísla.

Uviedol tiež, že chce zaviesť zamestnanecký bonus pre nízkopríjmových zamestnancov vo výške 357 eur – do tejto sumy zárobku sa nebude platiť žiadna daň ani odvody. Bonus bude následne limitne klesať až do príjmu 1 111 eur.

Matovič tiež predstavil odvodový bonus ako odmenu zamestnávateľovi. Ak zamestná študenta či osobu s ťažkým zdravotným postihnutím (do 50 %), ušetrí na odvodoch 10 %. Ak zamestná osobu s postihnutím do 70 %, ušetrí na odvodoch 20 %.

Igor Matovič
Na snímke ministerstva financií SR Igor Matovič počas predstavovania zdaňovania práce.Foto: TASR
Foto: TASR

Zaťaženie práce bude podľa Matoviča o 5 % nižšie, marginálne zdanenie práce by bolo nižšie o 15 % a 99 % zamestnancov tak podľa ministra zarobí viac. Výnimkou podľa neho budú len desiatky ľudí s príjmom vyšším ako 20 000 eur mesačne.

Matovič chce, aby sa do celkovej ceny práce započítali aj stravné lístky, rekreačné poukazy či sociálny fond. Firma potom vypočíta novú výšku hrubej mzdy tak, aby všetci zamestnanci dostali rovnako zaplatené. Uviedol to na príklade, že ak je celková cena práce dnes 1 946 eur a hrubá mzda 1 400 eur, ľudia dostanú na účet 1 100 eur, po novom by dostali 1 134 eur. „Len prepočtom príde ľuďom na účet o 34 eur viac,“ uviedol.

Reforma má stáť pol miliardy eur. Zdrojmi financovania týchto opatrení má byť napríklad zrušenie odvodových výnimiek, ktoré má priniesť 300 miliónov eur či zrušenie daňových výnimiek (200 miliónov eur) alebo úspory z jednotného výberu (50 miliónov eur). Matovič si od reformy sľubuje aj zvýšenie legálnej práce (200 miliónov eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika