Na hlavný obsah

Na Slovensku aj 32 rokov po Nežnej revolúcii existujú dohady, kedy bolo lepšie

Ideálne však neboli ani časy po roku 1989.

Na Slovensku aj 32 rokov po Nežnej revolúcii existujú dohady, kedy bolo lepšie
Nakupovanie tovarov v niekdajšom Československu. Foto: RTVS

Režim v bývalom Československu padol za niekoľko týždňov. Vznikla spoločenská zhoda na prechode k demokracii a na sociálno-trhové hospodárstvo.

Opäť začali platiť ľudské práva, sloboda vierovyznania a demokratická súťaž politických strán. Napriek tomu na Slovensku stále existujú dohady, kedy bolo lepšie.

V životnej úrovni krajina pred rokom 1989 zaostávala za štátmi západnej Európy. A to napriek tomu, že po 2. svetovej vojne bola na rovnakej úrovni.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Československo malo HDP niekde na úrovni 16 000 dolárov na obyvateľa, kdežto Rakúsko malo 28 000, Fínsko na úrovni 37 000, Írsko na úrovni 22 000,“ priblížil analytik INESS Martin Vlachynský.

Nostalgické spomienky na dobu pred rokom 1989 hovoria, že československá ekonomika bola sebestačná, skutočnosť však bola iná.

„Závislosť od dovozov zo západu, ani nie že z RVHP. ale zo západu, bola veľmi významná,“ uviedol Vlachynský.

Ideálne však neboli ani časy po roku 1989. Sporná privatizácia štátneho majetku a nízka konkurencieschopnosť hospodárstva ovplyvnili nízke platy ľudí.

„Deväťdesiate roky a takmer polovica prvej dekády 21. storočia, keď reálna mzda bola, ak ju zoberieme ako indikátor, nižšia ako reálna mzda pred rokom 1989,“ vysvetlila sociologička zo Slovenskej akadémie vied Zuzana Kusá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko