Na hlavný obsah

Nezaočkovaných Lotyšov môže zamestnávateľ vyhodiť z práce

A to aj v prípade, ak odmietnu ísť na home office.

Nezaočkovaných Lotyšov môže zamestnávateľ vyhodiť z práce
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP

Lotyšský parlament vo štvrtok (4. 11.) prijal zákon umožňujúci podnikateľom prepustiť pracovníkov, ktorí sa odmietajú nechať očkovať proti covidu alebo prejsť na prácu z domova. Pobaltská krajina sa snaží vyrovnať s jednou z najhorších vĺn pandémie v Európe, poznamenala agentúra Reuters.

V Lotyšsku je plne zaočkovaných 61 % dospelej populácie, čo zaostáva za priemerom Európskej únie, ktorý predstavuje 75 percent. Vysoké prírastky nových prípadov nákazy donútili Lotyšsko, aby ako prvá krajina v EÚ tento rok na jeseň zaviedol lockdown. Zároveň požiadalo ďalšie členské štáty o pomoc pre preťažené zdravotníctvo.

Nový zákon stanovuje, že zamestnávateľ má právo vyžadovať osvedčenie o očkovaní proti covidu, ak to daná práca vyžaduje. Ak pracovník v primeranej lehote osvedčenie nedostane, teda nenechá sa zaočkovať, je možné ho poslať na neplatené voľno. Ak osvedčenie nepredloží do troch mesiacov, môžu ho prepustiť. To isté platí aj v prípade, že odmietne prácu z domova.

„V štátnom sektore je to tentoraz horšie, ako v súkromnom. Okruh tých, ktorí potrebujú osvedčenie je širší a vojakov bez osvedčenia môžu prepustiť ihneď,“ napísal server Delfi.

Nové pravidlá majú podľa Reuters platiť od polovice novembra, keď v Lotyšsku skončí lockdown. Avšak pravidlá uznávajú aj výnimky pre tých, ktorí majú z medicínskeho hľadiska oprávnený dôvod sa nezaočkovať, napríklad nedávno covid prekonali.

Doteraz bolo očkovanie povinné len pre pracovníkov v zdravotníctve, školstve a v sociálnej starostlivosti.

V Lotyšsku za posledných 24 hodín pribudlo 2 347 nových prípadov nákazy a 47 úmrtí. V nemocniciach je hospitalizovaných 1 554 osôb s covidom, z ktorých 260 je vo vážnom stave. To je rekordné číslo, o tretinu vyššie ako o deň skôr, upozornil server Delfi. V krajine s 1,9 milióna obyvateľov sa od začiatku pandémie infikovalo 226 860 ľudí, z ktorých 3 401 nákaze podľahlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet