Na hlavný obsah

Pandémia koronavírusu výrazne neohrozila finančnú stabilitu Slovenska

Mnohé odvetvia však covid zrazil na zem.

Pandémia koronavírusu výrazne neohrozila finančnú stabilitu Slovenska
Ilustračná snímka - eurobankovky. Foto: ČTK/DPA

Prvé vlny pandémie neohrozili finančnú stabilitu, bankový sektor či iné trhy fungovali viac-menej normálne. Vyplýva to zo správy Národnej banky Slovenska (NBS). Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

Finančný trh napriek koronakríze dokázal poskytovať takmer všetky služby pre podniky a domácnosti. Veľká časť finančných ťažkostí bola len dočasná a vo výraznej miere pomohol štát.

Zásadné opatrenie, ktoré banky počas pandémie zohľadnili bol odklad splátok. Podniky a domácnosti sa dokázali so zlou finančnou situáciou ako tak vysporiadať. V súčasnosti už totiž môžeme konštatovať, že po odklade splátok sa väčšina úverov spláca, tvrdí člen bankovej rady Vladimír Dvořáček.

„Samotné podniky sa dokázali do veľkej miery vysporiadať s problémami, a to predovšetkým tak, že kompenzovali výpadky tržieb úsporou nákladov. Mnohé podniky síce vykázali nižší zisk, ale počet podnikov v strate vzrástol len mierne,“ vysvetlil Dvořáček.

Podotkol, že aj ziskovosť bánk a poisťovní sa vracia na úroveň spred koronakrízy. Pripomenul však, že stále sú odvetvia, ktoré pandémia zrazila úplne na zem. Ide o ubytovacie služby, gastrosektor a cestovný ruch. Výpadky tržieb kompenzovali najmä znížením prevádzkových a čiastočne mzdových nákladov.

Odklady splátok

Marek Ličák, riaditeľ odboru finančnej stability NBS, na margo splátok zdôraznil, že niektorí klienti si predlžujú splatnosť úverov. „Nemusí to byť problém, pokiaľ 30 – 35 rokov, lebo vtedy sa posúvate so splatnosťou úveru do šesťdesiatky, šesťdesiatpäťky. Ale ak to robia štyridsiatnici, päťdesiatnici, úvery sa splácajú do sedemdesiatky, do osemdesiatky. A tento trend je rastúci,“ spresnil.

Problémom totiž je, že väčšina klientov dosiahne dôchodkový vek, keď sa hranica ich príjmov okreše o čosi viac. Poukázal preto najmä na riziko zadlženosti domácností.

Ekonómovia skonštatovali tiež to, že trh nehnuteľností rastie, a to takmer vo všetkých regiónoch Slovenska. Za tým je ale silný dopyt a samotná ponuka bánk.

Hoci môžeme označiť finančný vývoj za pozitívny, napriek tomu stojíme pred výzvami, upozorňujú ekonómovia. Zatiaľ však nevedia zohľadniť to, ako sa prejaví tretia vlna pandémie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika