Na hlavný obsah

Polícia je pripravená zakročiť, ak sa pri protestoch poruší zákon

Krištúfková žiada ľudí, aby zvážili svoju účasť.

Polícia je pripravená zakročiť, ak sa pri protestoch poruší zákon
Na snímke zľava riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru Viliam Adamec, dočasne poverený prezident Policajného zboru Štefan Hamran a prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Zuzana Krištúfková. Foto: TASR

V súvislosti s avizovanými protestami, ktoré sa majú konať na viacerých miestach v Bratislave počas stredajšieho (17. 11.) štátneho sviatku – Dňa boja za slobodu a demokraciu, dočasný policajný prezident Štefan Hamran oznámil, že polícia je pripravená konať pri akomkoľvek narušení verejného poriadku.

„Nekompromisne zakročíme, ak zo strany úzkej skupiny spoluobčanov príde k narušeniu pietneho aktu,“ uviedol Hamran. Myslí si, že k porušovaniu zákonov a platných nariadení sa uchyľuje len minoritná časť spoločnosti. „Policajný zbor bude, samozrejme, pripravený vykonať opatrenia voči tým, ktorí si tento deň vysvetlia po svojom,“ konštatoval.

Polícia má tiež konkrétne informácie o rizikových osobách, Hamran ich však z taktických dôvodov nevyzradil. Policajný prezident odporúča obyvateľom Bratislavy, ktorí sa nechcú zúčastniť avizovaných protestných zhromaždení, aby sa v stredu popoludní a večer vyhli centru mesta, najmä okoliu hradu, národnej rady či Námestiu slobody.

„Som presvedčený, že slovenská spoločnosť je z veľkej časti slušná,“ povedal Hamran. Podľa neho by sa slušná časť obyvateľov mala zomknúť voči „parciálnej časti spoločnosti, ktorá vníma demokraciu ako bezbrehú.“

Krištúfková: Zvážte svoju účasť na zhromaždeniach

Členka konzília odborníkov a epidemiologička Zuzana Krištúfková žiadala ľudí, aby pre kritickú pandemickú situáciu zvážili účasť na stredajších zhromaždeniach. „Stojíme na prahu humanitárnej katastrofy, keď zdravotnícky systém nebude schopný poskytovať potrebnú zdravotnú starostlivosť chorým nielen na covid-19, ale aj pacientom s inými ochoreniami,“ uviedla epidemiologička.

Tých, ktorí sa aj napriek nepriaznivej pandemickej situácie rozhodnú prísť na protestné zhromaždenia, požiadala, aby mali prekryté horné dýchacie cesty a chránili tak seba i okolie pred nákazou. Zdôraznila, že na zhromaždeniach budú aj infikovaní ľudia s bezpríznakovým priebehom.

Nočný primátor Bratislavy a bezpečnostný manažér Martin Královič poznamenal, že hlavné mesto si váži odkaz 17. novembra a právo na vyjadrenie protestu, no to nemá byť nadradené nad právom na bezpečnosť obyvateľov mesta. „Chcem požiadať všetkých, ktorí prídu do Bratislavy protestovať, aby boli ohľaduplní k nášmu mestu, službám, ktoré využívame a voči Bratislavčanom a Bratislavčankám,“ uviedol Královič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko