Na hlavný obsah

Polícia prichytila v okrese Skalica pri čine dvoch hľadačov pokladov

S detektormi kovov prehľadávali okolie.

Policajti z Brodského v okrese Skalica prichytili pri čine dvoch mužov, ktorí mali s detektormi kovov neoprávnene vyhľadávať archeologické nálezy.

Na ich podozrivé konanie upozornili políciu ľudia. „Keď im detektor označil v zemi kovový predmet, motykou vyhĺbili jamu. Predmety, ktoré hľadali, už nestihli nájsť. Policajti mužom všetky nástroje zaistili a oboch na mieste obmedzili na osobnej slobode. Podozriví nakoniec skončili v celách policajného zaistenia a po vykonaní potrebných úkonov ich vyšetrovateľ prepustil na slobodu,“ uviedlo na sociálnej sieti Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave

Polícia prípad vyšetruje ako prečin poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva. Za tento skutok by si samozvaní archeológovia mohli posedieť vo väzení 1 až 5 rokov.

Polícia upozorňuje, že používanie detektorov kovov je na celom území Slovenska zakázané. „Hľadaním archeologických predmetov bez príslušného povolenia sa dopúšťate protiprávneho konania. Nemusí ísť len o priestupok, ale v závažnejších prípadoch sa môžete dopustiť aj trestného činu,“ zdôraznila polícia s tým, že kopaním môže dôjsť k poškodeniu celého náleziska, ale aj prírody ako takej.

Ak niekto niečo predsa len nájde, má povinnosť to ohlásiť Krajskému pamiatkovému úradu, a to priamo alebo prostredníctvom obce. „Takýto nález je totiž majetkom Slovenskej republiky v zastúpení Pamiatkového úradu SR. Podľa zákona o ochrane pamiatkového fondu je nálezom každá vec pamiatkovej hodnoty,“ uzavrela polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny