Na hlavný obsah

Prezidentka podpísala novelu zákona, ktorá sprísňuje protipandemické opatrenia

Učinila tak ešte v nedeľu.

Prezidentka podpísala novelu zákona, ktorá sprísňuje protipandemické opatrenia
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala v nedeľu (14. 11.) zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19. Informoval o tom v pondelok (15. 11.) jej hovorca Martin Strižinec.

Poslanci Národnej rady SR ho odsúhlasili v piatok (12. 11.). Zákon hovorí napríklad o tom, že sa zamestnanec musí pri vstupe do práce preukázať potvrdením o očkovaní proti covidu, o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu.

Ak sa zamestnanec odmietne preukázať príslušným dokladom, zamestnávateľ je povinný mu zabezpečiť bezplatné testovanie. Vláda prisľúbila, že upraví podmienky zabezpečenia bezplatných testov.

V prípade, že sa zamestnanec odmietne podrobiť bezplatnému testu, bude sa to brať ako prekážka na strane zamestnanca a nevyplatí sa mu mzda. Môžu sa však so zamestnávateľom dohodnúť aj na inom režime, napríklad na čerpaní dovolenky.

Aj prevádzky majú povinnosť kontrolovať príslušné doklady a tiež právo nevpustiť ľudí dnu v prípade, ak sa odmietnu preukázať. Rovnaké pravidlá platia aj pri hromadných podujatiach. Počas krízovej situácie, napríklad z dôvodu porušenia protipandemických opatrení, môžu prevádzky dostať pokutu alebo ich zatvoriť.

Návrh zároveň oprávňuje policajtov vyžadovať od ľudí potvrdenia o očkovaní, prekonaní covidu alebo negatívnom teste.

Návrh sprísňuje aj tresty za urážky zdravotníkov, falšovanie covidových pasov či ohrozovanie poskytovania zdravotnej starostlivosti. Za takéto konanie bude možné udeliť pokutu až do výšky 1 000 eur.

Pandemická PN sa od 1. decembra dostane na úroveň štandardnej PN. Doposiaľ boli podmienky pandemickej PN výhodnejšie.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) ešte v stredu (10. 11.) uviedol, že v prípade nadobudnutia účinnosti navrhovaných legislatívnych zmien sa bude meniť covidový automat a vyhlášky úradu verejného zdravotníctva, ktoré by mali priniesť v čiernych okresoch aj možnosť vstupu zaočkovaných do reštaurácií či hotelov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko