Na hlavný obsah

Prezidentka v nemocnici navštívila Zemana

Prezident môže prijímať hostí po tom, ako ho premiestnili na lôžko dlhodobej starostlivosti.

Prezidentka v nemocnici navštívila Zemana
Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a český prezident Miloš Zeman. Foto: Twitter

Český prezident Miloš Zeman v utorok (16. 11.) v priestoroch Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe privítal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Informoval o tom na sociálnej sieti hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček.

Čaputová priniesla Zemanovi ako dar sadu čajov a med z prezidentskej záhrady. Na stretnutie mala podľa pravidiel nemocnice k dispozícii pol hodiny, napísal spravodajský web televízie Nova.

Prezidentka považuje stretnutie s českým prezidentom za prejav dobrých vzťahov. Prezident sa intenzívne zaujímal o situáciu na Slovensku, uviedla Čaputová na sociálnej sieti. „Som veľmi rada, že som mu teraz aj osobne mohla popriať veľa zdravia, síl a rýchle zotavenie,“ doplnila.

Prezidentka si prevzala Striebornú medailu predsedu Senátu

Čaputová odcestovala na návštevu Česka na pozvanie predsedu parlamentného Senátu ČR Miloša Vystrčila. V predvečer Dňa boja za slobodu a demokraciu (17. 11.) si na pôde hornej komory českého parlamentu prevzala Striebornú medailu predsedu Senátu.

Ocenenie prezidentka dostala za mimoriadnu starostlivosť o pravdu, slobodu, politickú kultúru a vládu práva. Strieborná medaila je najvyššie ocenenie udeľované Senátom. 

Zuzana Čaputová si prevzala z rúk predsedu Senátu Parlamentu Českej republiky Miloša Vystrčila Striebornú medailu Senátu PČR. Zdroj: TASR

V príhovore prezidentka zdôraznila, že demokracia a jej inštitúcie v súčasnosti čelia útokom.

„Podkopáva ich egoizmus, populizmus, extrémizmus.  A tiež dezinformácie, propagandu a negatívny vplyv sociálnych médií. Pokúšajú sa narušiť to, čo je pre demokraciu esenciálne, medziľudskú dôveru a súdržnosť v spoločnosti. Preto ju musíme chrániť a stále obnovovať aj prostredníctvom hľadania rovnováhy medzi slobodou a zodpovednosťou. Nezostávajme tolerantní k netolerantnosti.“

Zeman môže prijímať návštevy

Zemana 10. októbra hospitalizovali na klinike intenzívnej medicíny ÚVN. Riaditeľ nemocnice a Zemanov ošetrujúci lekár médiám neskôr povedal, že dôvodom hospitalizácie prezidenta sú komplikácie sprevádzajúce jeho chronické ochorenie.

Ešte 4. novembra prezidenta preložili na bežné lôžkové oddelenie a 15. novembra na lôžko dlhodobej starostlivosti. Urobili tak predovšetkým s ohľadom na to, aby k hlave štátu mohli prichádzať návštevy, ktoré sú iné ako návštevy najbližších.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet