Na hlavný obsah

Priemyselné firmy majú problémy s testovaním zamestnancov

Nie sme testovacie centrá, odkazujú štátu.

Priemyselné firmy majú problémy s testovaním zamestnancov
Na snímke vyhodnotenie antigénových testov. Foto: TASR

Firmy nie sú testovacie centrá a testovanie jednoducho nevedia vykonať. V reakcii na začiatok testovania v podnikoch to v pondelok (29. 11.) uviedla Asociácia priemyselných zväzov a dopravy.

Tá upozornila, že fabriky majú pri povinnom testovaní nezaočkovaných a neprekonaných zamestnancov, ktoré od pondelka nariadila vláda, problémy. Primárne riešia najmä nedostatok antigénových testov.

„Priemyselne podniky sú založené pre to, aby realizovali priemyselnú výrobu a nie testovali zamestnancov. Preto opakovane tvrdíme, že každý by mal robiť to, čo vie. V podniku, do ktorého na pracovnú zmenu nastúpi dvetisíc pracovníkov, nie je možne testovanie zrealizovať operatívne a rýchlo, aby nebola zasiahnutá samotná výroba,“ konštatuje asociácia.

Fabriky sa sťažujú aj na to, že im chýbajú tzv. autorizované osoby, ktoré majú dohliadať na proces testovania. Ďalšie problémy sa týkajú daňového hľadiska.

Firmy nevedia, či preplácané testy budú tvoriť súčasť mzdy zamestnanca a vyriešená nie je ani otázka zdaňovania firiem, ak im od štátu príde platba za vykonané testy.

Rovnako nemajú podniky vedomosť, ako budú vykazovať zrealizované testy a aké doklady budú povinné na preukázanie, že testovanie naozaj zrealizovali a v akom množstve.

posielam Vám vyjadrenie predsedu Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Petra Kremského (OĽANO).

Kremský zvoláva stretnutie

Predsedu Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO) zvoláva na stredu (1. 12.) pracovné stretnutie so šéfmi zamestnaneckých zväzov, na ktoré pozval aj ministrov hospodárstva a zdravotníctva, hlavného hygienika, ako aj predsedu Združenia miest a obcí.

„Spoločne sa pokúsime nájsť taký model testovania zamestnancov, ktorý bude fungovať, bude zvládnuteľný pre zamestnávateľov i zamestnancov a zároveň účinne zabráni šíreniu vírusu COVID-19,“ uviedol Kremský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko