Na hlavný obsah

Štáty EÚ podľa Nemecka dostanú koncom decembra vakcíny proti covidu pre deti

Pôjde o vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Štáty EÚ podľa Nemecka dostanú koncom decembra vakcíny proti covidu pre deti
Na ilustračnej snímke dievča dostáva vakcínu Pfizer počas očkovania detí proti ochoreniu Covid-19. Foto: TASR

Štáty Európskej únie začnú od 20. decembra dostávať vakcíny pre deti proti ochoreniu covid-19. Povedal to v pondelok (22. 11.) na tlačovej konferencii nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

Dostupná bude zatiaľ vakcína pre deti od päť do jedenásť rokov od farmaceutických firiem Pfizer a BioNTech, ktorú Európska agentúra pre lieky (EMA) pre túto vekovú skupinu aktuálne posudzuje. Spahn už skôr uviedol, že sa súhlas očakáva EMA. V pondelok (22. 11.) doplnil, že by sa tak malo stať koncom tohto týždňa.

„Štáty EÚ dostanú detskú vakcínu od BioNTechu 20. decembra,“ uviedol Spahn. V Nemecku s 83 miliónmi obyvateľov žije 4,5 miliónov detí vo veku päť až jedenásť rokov. „Nemecko dostane 2,4 milióny dávok, čo zatiaľ pokryje veľkú časť,“ dodal.

Spahn opäť ostro kritizoval postoj časti obyvateľov odmietajúcich očkovanie. V Nemecku je aktuálne plne zaočkovaných 68 percent populácie, čo odborníci nepovažujú za dostatočné na získanie kolektívnej imunity.

Podľa Spahna odporcovia vakcín ohrozujú spoločnosť aj seba a sú navyše záťažou pre zdravotnícky systém. „Po tejto zime bude takmer každý očkovaný, uzdravený alebo mŕtvy. To je pri mutácii delta veľmi pravdepodobné,“ dodal.

Ochorenie covid-19 si v Nemecku doteraz vyžiadalo vyše 99 000 obetí. Denne s infekciou zomiera niekoľko desiatok ľudí, za posledných 24 hodín ich bolo 62.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet