Na hlavný obsah

USA obnovia rokovania s Talibanom

Nosnou témou bude boj proti terorizmu.

USA obnovia rokovania s Talibanom
Na ilustračnej snímke bojovníci Talibanu. Foto: TASR/AP

Spojené štáty na budúci týždeň obnovia v Katare rozhovory s radikálnym islamistickým hnutím Taliban, ktoré sa v auguste chopilo moci v Afganistane. Predmetom rokovaní bude boj proti terorizmu a súčasná humanitárna kríza v krajine, informovala v stredu (24. 11.) agentúra AFP.

Katarské rozhovory majú potrvať dva týždne. Americkú delegáciu na nich povedie osobitný americký vyslanec pre Afganistan Tom West. Pôjde o druhé takéto rokovania odvtedy, čo fundamentalisti z Talibanu prevzali vládu v Kábule.

Vyslanec West minulý týždeň zopakoval americké podmienky pre poskytnutie finančnej a diplomatickej podpory talibanskej vláde. Podľa týchto podmienok by talibovia mali bojovať proti terorizmu, vytvoriť inkluzívnu vládu, rešpektovať práva menšín a žien a zaručiť im rovnocenný prístup ku vzdelaniu a zamestnaniu.

Kým sa tieto otázky nepodarí vyriešiť, budú USA poskytovať Afganistanu len dodávky humanitárnej pomoci. Podľa hovorcu amerického rezortu diplomacie Neda Pricea sa na budúcotýždňových rokovaniach v katarskej Dauhe bude hovoriť o viacerých témach.

Napríklad o protiteroristických operáciách proti Islamskému štátu a al-Káide v Afganistane, o podpore zdevastovanej afganskej ekonomiky a o pokračovaní evakuácií občanov USA a Afgancov, ktorí v uplynulých 20 rokoch spolupracovali so zahraničnými jednotkami.

Rozhovory pokračujú

Prvé rokovania medzi zástupcami USA a Talibanu od augustového stiahnutia sa amerických síl z Afganistanu prebehli v Katare už 9.–10. októbra. Vyslanec Tom West sa následne pred dvoma týždňami stretol s talibanskými vyjednávačmi v Pakistane.

Nová vláda Talibanu zatiaľ nezískala uznanie medzinárodného spoločenstva, ktoré čaká, aké budú jej ďalšie kroky. Predstavitelia fundamentalistického hnutia sľubujú, že tento raz budú vládnuť umiernenejšie než tomu bolo v 90. rokoch, keď v Afganistane zaviedli tvrdý islamistický režim.

Taliban požaduje od USA predovšetkým uvoľnenie miliárd dolárov patriacich afganskej centrálnej banke, ktoré Washington zablokoval po zvrhnutí Západom podporovanej vlády v Kábule z augusta tohto roku. Vláda Talibanu sa v súčasnosti pokúša získať v zahraničí prostriedky na riešenie akútnej ekonomickej a potravinovej krízy v Afganistane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet