Na hlavný obsah

WHO skúma omikron. Krajiny sveta vyzvala, aby hranice ostali otvorené

Prezident JAR kritizoval rušenie letov do krajiny a z nej.

WHO skúma omikron. Krajiny sveta vyzvala, aby hranice ostali otvorené
Na snímke muž na pumpe v JAR, kde zistili nový covidový variant omikron. Foto: SITA/AP

Zatiaľ nie je jasné, či je nový koronavírusový variant omikron v porovnaní s inými variantmi infekčnejší, alebo spôsobuje závažnejšie ochorenie. Oznámila to v nedeľu (28. 11.) Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Vyzvala preto, aby „hranice zostali otvorené“. Uzatváranie hraníc a rušenie leteckého spojenia s jeho krajinou kritizoval tiež juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa.

„Predbežné údaje naznačujú, že v JAR sa zvyšuje počet hospitalizácií, čo však môže byť spôsobené skôr zvyšujúcim sa celkovým počtom infikovaných osôb ako výsledkom omikronu,“ uviedla WHO. Zopakovala však, že predbežné údaje naznačujú, že môže existovať vyššie riziko opätovnej infekcie týmto variantom.

Prvé infekcie medzi mladými

WHO teraz pracuje s technickými odborníkmi, aby pochopila potenciálny vplyv tohto variantu na súčasné opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu covidu, a to vrátane vakcín.

Zatiaľ nie sú informácie, ktoré by naznačovali, že príznaky spojené s variantom omikron sa líšia od príznakov iných variantov.

„Prvé hlásené infekcie boli medzi univerzitnými študentmi – mladšími jedincami, ktorí majú tendenciu mať miernejší priebeh choroby, ale pochopenie úrovne závažnosti variantu omikron bude trvať od niekoľkých dní po niekoľko týždňov,“ uviedla WHO.

Odklon od záväzku

Variant omikron prvýkrát zistili v JAR na začiatku tohto mesiaca. Mnohé krajiny preň zakázali lety do JAR a z nej, čo rozzúrilo predstaviteľov krajiny. Mnohí Juhoafričania majú pocit, že ich trestajú za svoju transparentnosť a usilovnú prácu pri sledovaní spôsobu mutácie vírusu.

„Je to jasný a absolútne neodôvodnený odklon od záväzku, ktorý mnohé z týchto krajín urobili na stretnutí krajín G20 v Ríme minulý mesiac,“ vyhlásil Ramaphosa. Zákaz cestovania nie je podľa neho podložený vedeckými poznatkami a ani nebude účinný pri prevencii šírenia tohto variantu.

Jediné, čo spôsobí, bude podľa prezidenta ďalšie poškodenie ekonomík dotknutých krajín a ďalej to podkopáva schopnosť krajín reagovať na pandémiu.

Mimoriadne rokovania

V Ženeve sa v pondelok (29. 11.) začne trojdňové mimoriadne zhromaždenie WHO za účasti ministrov zdravotníctva 194 členských krajín, ktorí budú rokovať o reformách, ktoré by mali predísť budúcim pandémiám.

V reakcii na omikron sa tiež v Spojenom kráľovstve uskutoční mimoriadna schôdzka ministrov zdravotníctva skupiny G7. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet