Na hlavný obsah

Zatlačte na vládu, vyzval Pellegrini prezidentku. Tá mu odkázala, aby podporil očkovanie

Vládu kritizoval, že odmieta predstaviť opatrenia.

Zatlačte na vládu, vyzval Pellegrini prezidentku. Tá mu odkázala, aby podporil očkovanie
Na archívnej snímke zľava líder Hlasu-SD Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD a nezaradený poslanec Peter Pellegrini vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby prešla od rečí k činom a zatlačila na vládu v súvislosti s prijímaním opatrení pri zvládaní tretej vlne pandémie.

„Nech nie je len komentátorom samotného diania. Prezidentka má právo aktívne vstúpiť do politického diania v rámci svojich kompetencií a váhou svojej osobnosti a ak cíti, že situácia je zlá, jej povinnosť je začať konať a nielen upozorňovať, komentovať a nejakým spôsobom sa rozhorčovať,“ vyhlásil v utorok (23. 11.).

Na adresu hlavy štátu povedal, že chápe jej rozhorčenie pred kamerami, ale už „mohla mať na koberci“ predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO), aby ju informoval, čo ide robiť v súvislosti s treťou vlnou pandémie a tiež ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO).

Rovnako si mala podľa šéfa Hlasu predvolať ministrov financií Igora Matoviča (OĽANO) a hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) k tomu, prečo nie je prijatý odškodňovací zákon pre jednotlivé sektory hospodárstva postihnuté pandémiou.

Pellegrini vyzval hlavu štátu, aby čo najskôr zvolala okrúhly stôl parlamentných strán s cieľom započať novelizáciu ústavy tak, aby umožnila poslancom skrátiť si svoje volebné obdobie a vyhlásiť referendum o predčasných voľbách.

Vládu kritizoval, že odmieta prísť do parlamentu a informovať, aké protipandemické opatrenia chystá. „Neviem, prečo všetko taja a musia čakať do zajtrajšieho (streda 24. 11., pozn.) rozhodnutia vlády,“ poznamenal.

Podľa Pellegriniho zatiaľ je možné prijať aj tvrdý lockdown bez toho, aby bolo potrebné vyhlasovať núdzový stav. Dodal, že zásadným problémom nie je, „či bude niekto cestovať zo svojho bytu na chalupu, ale spolčovanie sa ľudí vo veľkých celkoch“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko