Na hlavný obsah

Arriva sa nedohodla so Slovak Lines, potvrdil Bratislavský kraj

Arriva bude musieť zabezpečiť obslužnosť kraja vlastnými silami.

Arriva sa nedohodla so Slovak Lines, potvrdil Bratislavský kraj
Na snímke autobus spoločnosti Arriva. Foto: TASR

Nový regionálny autobusový dopravca v Bratislavskom kraji Arriva sa s bývalým dopravcom Slovak Lines na spolupráci formou subdodávky nakoniec nedohodol. Pre TASR to potvrdili z Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) s tým, že Arriva bude teda musieť čo najskôr zabezpečiť obslužnosť kraja vlastnými silami.

„Najrýchlejšie riešenie pre plné fungovanie prímestskej autobusovej dopravy by bola spolupráca oboch dopravcov. Žiaľ, obaja dopravcovia nám oznámili, že pri technických rokovaniach nakoniec k dohode nedošlo,“ spresnil riaditeľ komunikačného odboru BSK Michal Feik.

Podiel vypravených spojov v regionálnej autobusovej doprave v kraji je v súčasnosti približne 75 percent, v oblasti Malaciek sa už blíži k 90 percentám. „Nedostatok spojov stále jazdí v okresoch Pezinok a Senec,“ poznamenal Feik.

Predseda BSK Juraj Droba 3. decembra oznámil, že nový a aj bývalý dopravca sa dohodli na spolupráci. Arriva mala naďalej zostať dopravcom poskytujúcim služby pre samosprávny kraj.

Slovak Lines mal formou subdodávky poskytovať svoje kapacity na vybraných linkách. Arriva, ktorá od polovice novembra prevádzkuje prímestskú dopravu v Bratislavskom kraji, má totiž pre nedostatok vodičov problém s výpadkami spojov, a to najmä v okolí Pezinka a Senca.

Dopravcovia boli pri dohode zdržanliví

Arriva a Slovak Lines však boli 3. decembra pri potvrdení informácie o dohode zdržanliví. Riaditeľka pre marketing a obchod spoločnosti Arriva na Slovensku Petra Helecz uviedla, že v rokovaniach s dopravcami, ktorí deklarujú, že vedia zabezpečiť vodičov, pokračujú.

„Týka sa to aj pôvodného dopravcu. Verejnosť budeme o podrobnostiach dohody informovať až potom, čo k nej dospejeme a podpíšeme zmluvy, v ktorých budú okrem iného stanovené aj presné termíny, odkedy začnú voziť cestujúcich v Bratislavskom kraji,“ spresnila.

Slovak Lines síce v tom čase potvrdil, že dopravcovia dospeli k gentlemanskej dohode, priznal však, že sa to ešte nepremietlo do písomných zmlúv. Zároveň informoval, že sa snažia získať dostatočný počet vodičov a pripravujú vozový park.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny