Na hlavný obsah

Belgičania si pochutnávajú na vianočnom pive, jeho obľuba z roka na rok rastie

Voľakedy bol tento druh piva exkluzívnym.

Pivo patrí k Belgicku rovnako ako pralinky či vafle, a to aj počas vianočných sviatkov. Tamojší gurmáni si práve v tomto období vychutnávajú špeciálne edície vianočných pív – ťažkých, aromatických a tmavých – presne takých, aké sú aj dlhé zimné dni. Obľúbenosť vianočných pív v Belgicku z roka na rok rastie.

V Belgicku by ste v súčasnosti narátali asi 150 pivovarov – väčších či menších, osvedčených aj moderných. Mnohé z nich sa vracajú k starej tradícii výroby vianočného piva, ktorému sa kedysi hovorilo zimné pivo.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vianočné pivo bolo pôvodne určené najvernejším zákazníkom a malo punc exkluzivity. Majitelia pivovarov ním však na konci roka odmeňovali aj zamestnancov za vernosť a pracovitosť. Dnes sa desaťtisíce hektolitrov belgických vianočných pív vyvážajú do celého sveta.

Základom vianočných pív sú pražený slad, kvalitný chmeľ, rozličné bylinky, ale aj aníz či sladké drievko. Každý pivovar chce ponúknuť originálnu chuť a ulahodiť chuťovým bunkám konzumentov. Tí vianočné pivá objavili opäť v 90. rokoch.

Vianočné pivá aktuálne zažívajú renesanciu. Keďže ide o sezónny produkt, na pultoch sa nezdržia dlhšie ako dva mesiace.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet