Na hlavný obsah

Belgickí zdravotníci protestovali proti povinnému očkovaniu

Žiadajú aj vyššie mzdy.

Belgickí zdravotníci protestovali proti povinnému očkovaniu
Protestujúci zdravotníci v Belgicku. Foto: ČTK/ABACA

Niekoľko tisíc zdravotníkov v utorok (7. 12.) zaplnilo bruselské ulice, aby dali vláde najavo nesúhlas s povinným očkovaním opatrovateľských profesií, ktorého zavedeniu sa belgickí vládni politici nakláňajú.

Po protestoch proti covidovým reštrikciám a za rast miezd paralyzovali nespokojní obyvatelia dopravu v centre belgickej metropoly tretí deň v rade. Súvisiaci štrajk navyše zásadne obmedzil prevádzku niektorých nemocníc, ktoré sú vyťažené pre nárast počtu pacientov s covidom.

Belgicko, kde sú plne zaočkované tri štvrtiny ľudí, síce patrí v Európskej únii (EÚ) ku krajinám s nadpriemerným pomerom zaočkovaných, vláda však pre rýchle šírenie nákazy nedávno sprísnila reštrikcie. Po vzore susedného Francúzska navyše plánuje zaviesť povinné očkovanie personálu starajúceho sa o chorých či starých ľudí, hoci zatiaľ nestanovila pevný dátum.

„Povinné očkovanie povedie k ďalšiemu úbytku už tak nedostatkového personálu a zvýši záťaž pre zaočkovaných zdravotníkov,“ vyhlásil na úvod utorkového protestu šéf jednej z odborových organizácií Olivier Nyssen. V Belgicku je k dispozícii približne 2 000 lôžok s intenzívnou starostlivosťou, z ktorých v súčasnosti zaberajú pacienti s covidom viac ako tretinu.

Počty vážne chorých tu nerastú tak rýchlo ako v krajinách s menšou zaočkovanosťou vrátane Slovenska, vláda má však aj napriek tomu obavy z preťaženia nemocníc. Názor na povinné očkovanie preto nie je medzi politikmi jednoznačný a stále o ňom vedú debatu.

Riešte radšej nízke mzdy, reagujú sestry

„Namiesto toho, aby riešili naše nízke zárobky, chystajú pre nás ďalšiu prekážku,“ povedala ČTK zdravotná sestra z nemocnice v Liège Emilie Delwartová. Nechce sa vraj nechať zaočkovať, pretože rovnako ako mnoho ďalších ľudí nie je presvedčená o bezpečnosti vakcín, a ak sa bude musieť rozhodnúť, pravdepodobne svoju prácu po dvoch desaťročiach opustí.

Údaje z klinických testov, ktoré podľa Európskej liekovej agentúry (EMA) ukázali bezpečnosť vakcín, ju nepresvedčili. „Chceme, aby nám nechali možnosť voľby,“ dodala zdravotníčka z Lutychu za súhlasného pokriku skupinky kolegýň navlečených v zelených vestách svojej odborovej skupiny. Na otázku, či im prekáža aj povinné očkovanie proti hepatitíde typu B, ktoré už dlhé roky v Belgicku personál v zdravotníctve má, len pokrčila ramenami.

Údaje z belgických nemocníc ukazujú, že zaočkovaní ľudia majú v prípade nákazy niekoľkokrát menšiu pravdepodobnosť vážneho priebehu covidu-19 ako ľudia vakcínou nechránení. Tí sa navyše musia nechať testovať, aby mohli do reštaurácií či na hromadné akcie. Ani to však podľa účastníkov utorkového protestu nie je argumentom na očkovanie, používanie covidových certifikátov naopak označujú za diskrimináciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet