Na hlavný obsah

Biden a Putin spolu plánujú rokovať, avizoval Blinken

Témou by mal byť konflikt na východe Ukrajiny.

Biden a Putin spolu plánujú rokovať, avizoval Blinken
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden a šéf Kremľa Vladimir Putin budú „pravdepodobne“ čoskoro spolu diskutovať o konflikte na východe Ukrajiny. Oznámil to americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý vo štvrtok (2. 11.) rokoval so svojim ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom. Informovala o tom agentúra AFP.

„Je pravdepodobné, že prezidenti budú spolu v blízkej budúcnosti hovoriť,“ povedal Blinken novinárom v Štokholme, kde aktuálne prebieha Zasadnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Konflikt na Ukrajine

Lavrov na stretnutí s Blinkenom pripomenul, že Rusko potrebuje od Spojených štátov a ich spojencov „dlhodobé bezpečnostné záruky“, že NATO sa prestane rozširovať smerom na východ k ruským hraniciam. V opačnom prípade Kremeľ príjme „recipročné opatrenia“, avizoval Lavrov, ktorého cituje agentúra TASS.

Šéf ruskej diplomacie Washington tiež varoval, aby nezaťahoval Ukrajinu „do svojich geopolitických hier“.

Blinken na stretnutí s Lavrovom vyzval Rusko na deeskaláciu konfliktu s Ukrajinou a zdôraznil, že akákoľvek „agresia“ zo strany Ruska bude mať „vážne následky“. „Máme veľké obavy z ruských plánov na obnovenie agresie proti Ukrajine,“ povedal Lavrovovi. Nespresnil však, o aké plány ide, Rusko totiž tvrdenia o príprave vojenského útoku voči Ukrajine odmieta.

Lavrov následne novinárom povedal, že Washington nepreukázal ochotu obnoviť ruské diplomatické misie v USA a americké diplomatické misie v Rusku. Lavrov totiž podľa vlastných slov Blinkenovi navrhol zrušenie všetkých reštrikcií a návrat k normálnemu fungovaniu vzájomných diplomatických misií, píše TASS.

Predstavitelia Ukrajiny a krajín Západu majú obavy z hromadenia ruských vojakov a techniky neďaleko rusko-ukrajinských hraníc, ktoré môže podľa nich byť predzvesťou možného ruského útoku na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet