Na hlavný obsah

Blízky spolupracovník Navaľného požiadal aj s rodinou o azyl v USA

V politike sa angažuje už len deväť exšéfov Navaľného tímov.

Blízky spolupracovník Navaľného požiadal aj s rodinou o azyl v USA
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: SITA/AP

Z Ruska do exilu odišiel ďalší blízky spolupracovník opozičného politika Alexeja Navaľného. Alexandr Černikov, ktorý bol šéfom Navaľného štábu v ruskej exkláve Kaliningrad, odišiel do USA, kde aj s rodinou požiadali o politický azyl. Informovalo o tom v utorok (7. 12.) Rádio Sloboda (RFE/RL).

Po tom, čo súd v Moskve začiatkom júna označil všetky organizácie spojené s Navaľným za extrémistické, čím ich fakticky postavil mimo zákona, absolvoval Černikov podľa svojho vyjadrenia dva výsluchy v kauze „týkajúcej sa extrémizmu“.

Okruh spolupracovníkov sa zužuje

Denník Kommersant pred týždňom informoval, že z Ruska doteraz emigrovalo 14 z 38 bývalých koordinátorov štábov Navaľného a miesto, kde sa nachádzajú ďalší traja, nie je známe.

V politike sa naďalej angažuje už len deväť bývalých šéfov Navaľného tímov v regiónoch, pričom siedmi spustili vlastné projekty. Dvaja z nich, ktorých Kommersant oslovil, však nevylúčili, že by tiež mohli emigrovať.

Sieť štábov, ktorá bola založená pred poslednými prezidentskými voľbami Alexejom Navaľným na podporu jeho kandidatúry, dostala v apríli roku 2021 zákaz činnosti po tom, čo moskovská prokuratúra požadovala vyhlásenie tejto siete i iných štruktúr spájaných s týmto politikom za extrémistické.

Čo ich podnietilo?

Samotný Navaľnyj je od februára vo väzení, keď mu bol v kauze údajnej sprenevery zmenený podmienečný trest na nepodmienečný. Ruské úrady viacerých jeho spolupracovníkov, z ktorých mnohí utiekli z Ruska, v septembri obvinili zo založenia extrémistickej skupiny.

Začiatkom novembra v súvislosti s údajným vytvorením extrémistickej komunity zatkli bývalú šéfku Navaľného štábu v meste Ufa Liliju Čanyševovú. Práve jej zatknutie podnietilo mnohých jej kolegov k tomu, aby z Ruska emigrovali.

Jeden z nich – Sergej Bojko, bývalý koordinátor Navaľného štábu v Novosibirsku, vysvetlil, že do Ruska sa nevráti, lebo „nikomu nemôžem pomôcť (dostať sa) z väzenia“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet