Na hlavný obsah

Do Policajného zboru by mohli opäť vstúpiť aj 18-roční

Mal by sa zrušiť inštitút štátnej služby kadeta.

Do Policajného zboru by mohli opäť vstúpiť aj 18-roční
Ilustračné foto. Foto: RTVS

Ministerstvo vnútra opätovne umožní prijímať do služobného pomeru v Policajnom zbore osoby staršie ako 18 rokov. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície, ktorú rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Zároveň chce ministerstvo zrušiť inštitút štátnej služby kadeta, ktorý momentálne existuje pre osoby vo veku od 18 do 21 rokov, ktoré majú záujem o prácu v polícii.

„Týmto druhom štátnej služby bolo čiastočne preklenuté obdobie, keď sa občania nemohli uchádzať o prijatie do služobného pomeru policajta bezprostredne po ukončení úplného stredoškolského vzdelania, čím Policajný zbor prichádzal o veľkú časť potenciálnych uchádzačov, ktorí si medzitým našli iné uplatnenie,“ uvádza rezort v súvislosti s inštitútom.

Ďalšie úpravy

V súvislosti s návrhom znížiť vekovú hranicu pre vstup do zboru z momentálnych 21 rokov na 18 rokov zároveň uvádza, že novoprijatý policajt musí spravidla bezprostredne po prijatí absolvovať takmer ročné štúdium na získanie príslušného policajného vzdelania.

Novela tiež zavádza povinnosť policajtov v prípade potreby sa podrobiť „psychofyziologickému overeniu pravdovravnosti“, teda takzvanému detektoru lži. V súčasnej právnej úprave už existuje možnosť využitia detektoru lži na zistenie spoľahlivosti občana v prijímacom konaní do služobného pomeru.

Podmienkou služby v polícii má po novom byť aj to, že kandidát nie je štátnym občanom iného štátu. Táto úprava podľa ministerstva reaguje na zmeny zákona o štátnom občianstve, najmä možnosť nadobúdať cudzie štátne občianstvo bez straty občianstva SR.

Zároveň sa policajtom zakazuje byť okrem členstva v politickej strane aj na kandidátnych listinách politických subjektov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko