Na hlavný obsah

Epidemická situácia v Španielsku sa zhoršuje, nemocnice ju však zvládajú

Odborníci varujú pred vianočnými večierkami.

Epidemická situácia v Španielsku sa zhoršuje, nemocnice ju však zvládajú
Ľudia v zábavnom parku v španielskej Seville. Foto: ČTK/ZUMA

Epidemická situácia v Španielsku sa za posledný týždeň zhoršila a pomoc v nemocnici vyhľadalo o 32 percent viac infikovaných ako pred týždňom. Informoval o tom denník El País.

Počet prípadov nákazy koronavírusom za posledných 7 dní na 100 000 obyvateľov sa zvýšil v porovnaní so začiatkom tohto mesiaca o tretinu. Podľa epidemiológov sa zrejme počty prípadov infekcie budú naďalej zvyšovať. Varujú pred vianočnými večierkami, ktoré sa môžu stať ohniskami nákazy.

Medzi 1. a 7. decembrom sa počet infikovaných za predchádzajúcich 7 dní na 100 000 obyvateľov zvýšil zo 121 na 160. To ale stále patrí k tým nižším údajom v rámci Európskej únie.

Súčasne tiež rastie počet infikovaných, ktorí potrebujú liečbu v nemocnici, kde ich je hospitalizovaných zhruba 5 000, z ktorých 948 je na lôžkach intenzívnej starostlivosti, informovalo v utorok (7. 12.) ministerstvo zdravotníctva.

Vo väčšine španielskych regiónov je situácia v nemocniciach pod kontrolou, uviedol El País. V piatich autonómnych oblastiach ale začala platiť výstraha pre vysokú obsadenosť jednotiek intenzívnej starostlivosti. Pred rokom v španielskych nemocniciach ležalo okolo 13 000 ľudí a zhruba 4 000 na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

„Rast (výskytu infekcie) bude pokračovať ďalšie dva týždne. Na dlhšie obdobie je ťažké robiť predpovede,“ uviedla bádateľka z katalánskej polytechniky v Barcelone Clara Pratsová. Podľa epidemiológov k šíreniu infekcie prispieva zimné počasie a častejší pobyt ľudí vo vnútorných priestoroch.

Vianočná nákaza

Odborníci varujú aj pred večierkami a stretnutiami, ktoré sú typické pre vianočné a novoročné obdobia. Poukazujú na prípad nemocnice v Malage, kde sa minulý týždeň na večierku zdravotníkov pracujúcich na jednotke intenzívnej starostlivosti infikovalo 80 zo zhruba 180 účastníkov. Pre vysoký počet infikovaných musela nemocnica povolať externý personál.

Na začiatku decembra hlavný epidemiológ Fernando Simón vyzval na obmedzenie počtu účastníkov na verejných podujatiach a večierkoch. Centrálna vláda však zatiaľ nemá v pláne zavádzať nové opatrenia a ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová vyzvala na dodržiavanie rozstupov a nosenie rúšok a respirátorov.

V 47-miliónovom Španielsku sa nechalo zaočkovať proti covidu zhruba 80 percent obyvateľov. Ďalších 5,8 milióna dávok vakcíny proti covidu použili na preočkovanie seniorov, zdravotníkov, ľudí s poruchou imunity a tých, ktorí dostali jednodávkovú vakcínu od firmy Johnson & Johnson.

Od 15. decembra Španielsko, podobne ako ďalšie krajiny Únie, začne s očkovaním detí od 5 do 12 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet