Na hlavný obsah

Holá hlava či roztrhaná fotka pápeža. Sinéad O’Connorovú preslávila nielen hudba

V detstve ju týrala a zneužívala vlastná mama.

Holá hlava či roztrhaná fotka pápeža. Sinéad O’Connorovú preslávila nielen hudba
Na snímke írska speváčka Sinéad O'Connorová. Foto: TASR/AP

Írsku speváčku Sinéad O’Connorovú, ktorá sa narodila pred 55 rokmi – 8. decembra 1966 – preslávil nielen jej emotívny hlas a hit Nothing Compares 2U s pôsobivým jednoduchým klipom, ale aj milimetrový zostrih vlasov, ťažké topánky, nafúkané gestá, roztrhaná fotografia pápeža Jána Pavla II. či psychické problémy.

O’Connorová vždy robila to, čo sama uznala za vhodné a nikdy sa nebála povedať svoj názor, aj keď jej to prinášalo problémy.

Nezávideniahodné detstvo a skvelý debut

Narodila sa v írskom Dubline. Detstvo nemala závideniahodné. Poznačil ho rozvod rodičov, pokrivený vzťah s matkou, ktorá ju vraj týrala a zneužívala, úteky z domova, absencia v škole, nákupy „za päť prstov“ a prostitúcia vyvrcholili polepšovňou.

Sinéad O'Connorová
Na snímke írska speváčka Sinéad O’Connorová.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Po návrate zo zariadenia, ktoré viedli mníšky „tvrdé a studené ako ľad“, pracovala ako servírka v podradných lokáloch a po nociach vystupovala v kluboch.

Prvú skladbu naspievala O’Connorová v 14 rokoch, o rok neskôr už mala hotovú polovicu skvelého debutu The Lion And The Cobra (1987). Ukázala, že dokáže oscilovať medzi punkom, hip hopom i írskou tradičnou hudbou.

Pieseň Nothing Compares 2U, ktorá pochádza z dielne Princa, sa objavila na najžiadanejšom albume I Do Not Want What I Haven’t Got (1990). Po sérii platní Universal Mother (1994), Faith And Courage (2000) či Sean-Nós Nua (2002) sa speváčka stiahla do ústrania.

V roku 2005 vydala po pauze kolekciu Colċtions, ktorá bilancovala jej hosťovanie na nahrávkach priateľov, a tiež album Throw Down Your Arms v štýle jamajského reggae. Zatiaľ posledný album s názvom I’m Not Bossy, I´m the Boss (Nie som panovačná, som šéfka) vydala O’Connorová v roku 2014.

Náboženské kontroverzie

V minulosti chcela už niekoľkokrát opustiť hudobnú branžu. Mala už dosť novinárov, špekulovalo sa o únavovom syndróme či o štúdiu teológie. Náboženstvo bolo jej častou témou.

Speváčka, ktorá sa v roku 2017 oficiálne premenovala na Magdu Davittovú, v roku 1992 vzbudila značné kontroverzie, keď v živom vysielaní jednej z amerických televízií roztrhala fotografiu pápeža na protest proti ututlávaniu pedofilných afér írskych kňazov.

Koncom 90. rokov sa zase nechala od biskupa nezávislej katolíckej skupiny v Lurdoch vysvätiť na kňažku, čo rímskokatolícka cirkev, pochopiteľne, neuznala. A pred tromi rokmi oznámila, že konvertovala na islam a prijala arabské meno Šuhadá.

Sinéad O'Connorová
Na snímke írska speváčka Sinéad O’Connorová.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

„Možno bola O’Connorová vždy predurčená na to, aby sa stala najznámejšou tým, že jednoducho bola sama sebou – anjelskou skinheadkou, ktorá nadávala ako vojak a šokovala svet obvineniami zo sexuálneho zneužívania detí. Ženou, ktorá verejne hrala svoju vlastnú duševnú krízu, ktorá sa stala kňažkou a potom sa „vrátila“ k islamu,“ zamyslel sa nad jej kariérou denník The Guardian.

Zavítala aj na Slovensko

V auguste 2010 sa Sinéad O’Connorová prezentovala na Devíne akustickým vystúpením v sprievode dvoch hudobníkov. Jedným z nich bol austrálsky gitarista Steve Cooney, za ktorého sa len niekoľko týždňov predtým vydala v švajčiarskom meste Luzern.

Vtedy 43-ročná speváčka, ktorá má štyri deti so štyrmi rôznymi mužmi, na Slovensku vystúpila po prvý raz.

Svoje hity v rámci vystúpenia venovala svojim najbližším – synovi a dcére a svoj najznámejší hit Nothing Compares 2 U zase matke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet