Na hlavný obsah

Holandsko zavádza od nedele výrazné sprísnenie opatrení

Premiér Rutte oznámil, že je to nevyhnutné.

Holandsko zavádza od nedele výrazné sprísnenie opatrení
Na snímke zamestnankyňa sa chystá zavrieť obchod v Amsterdame 18. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Holandsko zavádza od nedeľného (19. 12.) rána prísny lockdown. Premiér Mark Rutte v sobotu (18. 12.) povedal, že je to v čase piatej vlny covidu a variantu omikron nevyhnutné. Opatrenia budú platné v čase vianočných sviatkov a potrvajú do 14. januára.

„Holandsko sa znovu zatvára. Je to nevyhnutné vzhľadom na piatu vlnu, ktorá prichádza s variantom omikron,“ oznámil premiér na tlačovej konferencii po rokovaní vlády.

Uzávera znamená, že v prevádzke budú len obchody predávajúce nevyhnutný tovar. Zatvorené zostanú reštaurácie, kaderníctva, múzeá a telocvične. Výučba vo všetkých školách bude prerušená do 9. 1.

Vláda ďalej domácnostiam odporučila, aby prijímali maximálne dvoch hostí a aby sa stretnutia konané vonku obmedzili na dvoch ľudí.

Ak by sprísnenie nekonalo, viedlo by to podľa Rutteho „v nemocniciach k nezvládnuteľnej situácii.“

Čísla rastú, omikron prinesie zhoršenie

Rutte už skôr oznámil, že omikron bude v Holandsku prevládajúcim variantom do januára. V hlavnom meste Amsterodame bude omikron podľa odborníkov dominantný už pred Vianocami.

Holandský ústav verejného zdravotníctva v piatok (17. 12.) ohlásil za 24 hodín vyše 15 400 nových prípadov. Je to síce o 25 percent menej ako o týždeň skôr, avšak stále oveľa vyšší údaj ako pri predošlej vlne. V sobotu ohlásil úrad vyše 14 600 nových prípadov infekcie.

Holandské nemocnice už pre prílev pacientov s covidom odkladajú rutinnú starostlivosť a panujú obavy zo zahltenia zdravotníckych kapacít. Odborníci odhadujú, že ak by sa na situáciu nereagovalo, bolo by potrebné denne hospitalizovať až 600 ľudí a 100 až 125 z nich by potrebovalo umiestnenie na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet