Na hlavný obsah

Je politická kríza na konci? Bulharsko má nového premiéra

Stal sa ním šéf protikorupčného hnutia Kiril Petkov.

Je politická kríza na konci? Bulharsko má nového premiéra
Dosluhujúci bulharský premiér Kiril Petkov. Foto: TASR/AP

Bulharský parlament v pondelok (13. 12.) schválil nového premiéra Kirila Petkova, ktorého protikorupčné zoskupenie Pokračujeme v zmene (PP) vyhralo novembrové voľby. Dôvera, ktorú vzápätí Národné Zhromaždenie vyslovilo Petkovmu kabinetu, by mohla znamenať, že sa krajina konečne dostane z tohtoročnej dlhotrvajúcej politickej krízy.

Prezident Rumen Radev Petkova poveril zostavením novej vlády v sobotu (11. 12.). Urobil tak po tom, ako ho Petkov informoval, že zostavil širokú koaličnú vládu, ktorá bude mať v zákonodarnom zbore dostatočnú väčšinovú podporu, a oboznámil ho s jej navrhovaným zložením.

Bulhari tento rok museli o zložení parlamentu vo voľbách rozhodovať trikrát. Hlasovaním už v apríli a v júni ukončili vládnutie expremiéra Bojka Borisova, ktorého postavenie oslabili vlaňajšie protesty proti korupcii. Avšak strany, ktoré hlásia „zmenu“, sa nedokázali dohodnúť na zostavení novej vlády, a preto museli prísť v novembri na rad druhé tohtoročné predčasné voľby.

Petkovovej PP sa podarilo dohodnúť sa na koalícii s Bulharskou socialistickou stranou (BSP), antisystémovou stranou Je taký národ (ITN) a protikorupčným zoskupením Demokratické Bulharsko. V rozdrobenej snemovni táto štvorčlenná koalícia disponuje 134 z 240 kresiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet