Na hlavný obsah

Kariéru herca Davida Carradina sprevádzali rôzne kontroverzie

Šokujúca bola aj jeho smrť.

Kariéru herca Davida Carradina sprevádzali rôzne kontroverzie
Na snímke David Carradine a Uma Thurmanová vo filme Kill Bill 2. Foto: imdb.com

Americký herec David Carradine, známy pre svoje role spojené s bojovým umením či stvárnením titulnej postavy v oboch filmoch Kill Bill režírovaných Quentinom Tarantinom, by v stredu (8. 12.) oslávil 85 rokov.

David Carradine, vlastným menom John Arthur Carradine, sa narodil 8. decembra 1936 v americkom filmovom Hollywoode v Los Angeles v štáte Kalifornia. Pochádza z hereckej rodiny, ktorej tradíciu založil jeho otec John Carradine. Na striebornom plátne sa preslávili aj jeho nevlastní bratia Keith a Robert.

Vyrastal u matky, venoval sa štúdiu tanca, spevu a hudby. Zámer stať sa hercom v ňom prebudila práca na hudbe pre shakespearovskú divadelnú spoločnosť. Po dvoch rokoch strávených v armáde sa v New Yorku dostal na divadelné pódium na Broadway a stal sa známym. Už s hereckými skúsenosťami, po návrate do Hollywoodu, začal ako filmový herec.

Do povedomia verejnosti vstúpil v 70. rokoch seriálom Kung Fu, kde stvárnil úlohu šaolinského mnícha putujúceho po americkom divokom západe. Hrával prevažne v béčkových filmoch. V roku 1997 si vyslúžil aj hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. Utŕžil aj niekoľko nominácií na rôzne prestížne filmové a seriálové ocenenia.

K jeho najznámejším záporným postavám patrí priekupník zbraní Rollie Wilkes vo filme Lone Wolf McQuade (Osamelý vlk McQuade, 1983), otrokár Justin La Motta v seriáli North and South (Sever proti juh, 1985) a mafiánsky boss vo filmoch režiséra Quentina Tarantina Kill Bill (2003) a Kill Bill 2 (2004).

Počas jeho života Carradina viackrát zatkli a trestne stíhali, zväčša v súvislosti s požívaním alkoholu a drog.

Carradine zomrel 3. júna 2009 v jednom z bangkockých hotelov. Polícia uviedla, že herca našli v izbe nahého, s lanom okolo krku visiaceho zo šatníka. To vzbudilo podozrenia či nešlo o samovraždu.

Pitvy však takýto typ smrti vylúčili. Za príčinu jeho úmrtia sa považuje náhodné zadusenie. Krátko po smrti dve z jeho bývalých žien uviedli, že medzi Carradinove sexuálne záujmy patrilo aj sebazväzovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet