Na hlavný obsah

Koalícia sa zatiaľ nedohodla na opatreniach. SaS chce lockdown pre neočkovaných, Kollár hovorí o OTP

Reakcie sú strohé.

Na snímke zľava predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš a šéfka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS).Foto: TASR, RTVS
Foto: TASR, RTVS

Už v stredu (8. 12.) sa končí dvojtýždňový lockdown, ktorý mal zlepšiť situáciu v slovenských nemocniciach. Vládny štvorlístok však zatiaľ nenašiel dohodu na tom, ako to bude vyzerať do Vianoc.

Rokovania stále pokračujú a jasnejšie by malo byť zrejme v stredu pred rokovaním vlády. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Koaličná rada rokovala do neskorých nočných hodín, no ani napriek tomu nateraz vládni predstavitelia nenašli dohodu. Koaliční lídri sa stretli aj v utorok (7. 12.) ráno. Reakcie sú zatiaľ len strohé a nikto z koalície nechce predbiehať.

„Musíme sa dohodnúť v koalícii a mať jednotné riešenie, aby to zase nebolo o tom, že jeden povie toto a potom druhý druhé,“ povedal šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Odborníci navrhovali predlžiť lockdown ešte o týždeň do 16. decembra a potom malo prísť k uvoľňovaniu pre očkovaných. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) informoval, že otvorené by potom mohli byť maloobchody aj služby ako kaderníctva či manikúry.

Tento návrh však v tejto forme nemá politickú vôľu. Napríklad SaS chce lockdown už iba pre nezaočkovaných. „Súhlasíme s lockdownom pre neočkovaných, nakoľko v momente, ako sme dali lockdown pre všetkých, tak absolútne začala klesať krivka záujmu o očkovanie, čo je naozaj veľmi vážny problém pre nás,“ uviedla predsedníčka zdravotníckeho výboru NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS).

Pred koaličnou radou sa k SaS pridal aj predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. „SaS chce otvoriť pre prekonaných a očkovaných, my sme za OTP,“ prezradil.

Odmieta však úplne rozdelenie ľudí na očkovaných a neočkovaných. Rovnako je Sme rodina aj proti povinnému očkovaniu ľudí nad 60 rokov, o ktorom sa hovorí stále intenzívnejšie.

Kollár neskôr v Rádiu Expres doplnil k trojfázovému návrhu od Lengvarského, že „všetko bude inak“. Potvrdil, že na presných opatreniach sa koalícia nedohodla. „Všetci sme sa to snažili vyvažovať. Keď sa niečo otvorí, treba sprísniť inde. Bolo to veľmi citlivo vyvažované a verím, že sa nájde nejaký rozumný kompromis,“ priblížil s tým, že návrh OTP od Sme rodina zrejme neprejde cez koaličných partnerov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko