Na hlavný obsah

Kontroverzný poľský mediálny zákon prešiel Sejmom

Podpísať ho musí prezident.

Kontroverzný poľský mediálny zákon prešiel Sejmom
Na ilustračnej snímke poľský Sejm. Foto: TASR/AP

Poslanci dolnej komory poľského parlamentu (Sejm) schválili v piatok (17. 12.) novelu sporného mediálneho zákona, o ktorom jeho kritici hovoria ako o pokuse tamojšej pravicovo-populistickej vlády umlčať spravodajskú stanicu TVN24 s americkými vlastníkmi za jej kritické reportáže. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Na schválenie novely je ešte potrebný podpis prezidenta Andrzeja Dudu. Ten však už avizoval, že ho bude vetovať z obáv o slobodu podnikania a prejavu a tiež o vzťahy so zahraničnými partnermi, predovšetkým USA.

Túto spornú novelu zákona schválil v lete Sejm, následne potom ho však horná komora poľského parlamentu, stočlenný Senát, v ktorom má tesnú prevahu opozícia, 9. septembra odmietla. Senát však nemá právomoc legislatívu úplne zastaviť, píše Reuters.

Podľa navrhovanej novely subjekty vlastniace médiá v Poľsku nesmú byť závislé od spoločností či osôb registrovaných mimo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHS). Kritici však tento zákon vnímajú ako útok na TVN24, ktorú vlastní americká spoločnosť Discovery prostredníctvom subjektu registrovaného v Holandsku.

Prípadné schválenie predmetnej novely by prinútilo spoločnosť Discovery predať svoj väčšinový podiel v TVN, jednej z najväčších poľských súkromných televíznych sietí. TVN24 je jej spravodajský kanál, pripomína AFP.

Poľský vládny kabinet tvrdí, že novela zákona ochráni poľské mediálne prostredie pred potenciálne nepriateľskými aktérmi, ako je Rusko.  Spojené štáty dávnejšie vyhlásili, že novelou poľského mediálneho zákona sú „hlboko znepokojené“, a varovali pred jeho možným negatívnym vplyvom na slobodu tlače v Poľsku i podnikateľské prostredie pre zahraničných investorov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet