Na hlavný obsah

Mestá rušia vianočné trhy, pandémia im nepraje

Štáby RTVS boli aj za hranicami.

Mestá rušia vianočné trhy, pandémia im nepraje
Ilustračné foto - vianočné trhy. Foto: RTVS

Následkom platných obmedzení v mestách rušia vianočné trhy. Remeselníci tak už druhý rok po sebe nemôžu svoje výrobky ponúknuť zákazníkom v stánkoch na námestiach. O možnosť stretnúť sa s verejnosťou prichádzajú aj charity, ktoré pred sviatkami organizujú vianočné zbierky.

Lenka Olejárová Benková sa remeslu venuje od mala. Vyrába drevenú bižutériu a textilné doplnky. Svoje výrobky zvykla remeselníčka predávať aj na vianočných trhoch. Už druhý rok po sebe o túto možnosť prichádza.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Jarmok nie je len priestor na predaj, ale aj priestor sieťovania, a teda na tom jarmoku je to priama spätná väzba na jeho prácu. V tom online svete je predaj remeselných výrobkov oveľa ťažší. Mali sme minulý rok aj online taký jarmôčik, ktorý ale nebol veľmi úspešný,“ priblížila remeselníčka zo Svätoplukova.

Nitra má pritom tradičné vianočné mestečko už pripravené. Po iné roky sa otváralo v prvý decembrový deň, teraz sú stánky prázdne.

„Čakáme, do toho 9. 12., čo bude ďalej, po tej prvej várke lockdownu, či príde ďalšia, alebo či bude nejaké uvoľnenie opatrení. V prípade, ak príde k uvoľneniu opatrení, my sme okamžite pripravení rokovať s predajcami,“ uviedol Tomáš Holúbek, hovorca Nitry.

Podobná situácia aj za hranicami

Mnoho známych vianočných trhov zrušili aj vo svete. Štáby RTVS zisťovali, ako to vyzerá s vianočnou náladou v susedných krajinách, kam ľudia zo Slovenska tradične chodili na krátke adventné výlety.

Vianočnú atmosféru si mnoho Slovákov nahrádza tento rok v zahraničí. Aj vianočných trhoch v Györi bolo počuť viac slovenčinu ako maďarčinu.

Núdzový stav v Česku adventné trhy zakázal pre riziko šírenia nákazy. Podobne i konzumáciu alkoholu na verejnosti. Česi to tradične vyriešili po svojom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko