Na hlavný obsah

Musk čelí kritike za blízke stretnutia jeho družíc s čínskou vesmírnou stanicou

Čína podala sťažnosť OSN.

Musk čelí kritike za blízke stretnutia jeho družíc s čínskou vesmírnou stanicou
Na snímke šéf spoločnosti Tesla Elon Musk. Foto: SITA/AP

Čína v utorok (28. 12.) obvinila spoločnosť SpaceX amerického miliardára Elona Muska, že dva z jej satelitov takmer narazili do čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung (Nebeský palác). Informovala o tom agentúra DPA.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo Spojené štáty za údajné nezodpovedné aktivity vo vesmíre a podalo v tejto veci oficiálnu sťažnosť úradu OSN pre vesmírne záležitosti (UNOOSA).

Ako uviedlo čínske ministerstvo, stanica Tchien-kung musela v júli a októbri narýchlo zmeniť kurz, pretože v oboch prípadoch hrozila z viny firmy SpaceX kolízia stanice so satelitom.

Spomenuté incidenty sa podľa dokumentu, ktorý Čína predložila na UNOOSA, odohrali 1. júla a 21. októbra. „Z bezpečnostných dôvodov čínska vesmírna stanica zaviedla preventívnu kontrolu predchádzania zrážkam,“ uviedol Peking v dokumente zverejnenom na webovej stránke úradu.

Bojkot elektromobilov Tesla

Na čínskych sociálnych sieťach sa okamžite zdvihla vlna odporu voči Elonovi Muskovi. Mnohí užívatelia pritom vyzývali na bojkot jeho elektromobilov Tesla.

Ako uviedla televízia BBC, SpaceX nereagoval na žiadosť o komentár.

Britská televízia pripomenula, že vedci už dlhšie poukazujú na riziko kolízií vo vesmíre a vyzývajú vlády jednotlivých krajín, aby sprístupnili informácie o satelitoch a vesmírnom odpade na obežnej dráhe Zeme. Iba družíc sa na obežnej dráhe v súčasnosti nachádza približne 30 000.

SpaceX má vo vesmíre 1 900 družíc v rámci satelitnej konštelácie Starlink. Po dokončení projektu, ktorého cieľom je poskytovať satelitný internet po celom svete, by mala táto sústava pozostávať z až 12 000 družíc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet