Na hlavný obsah

Na Slovensku môžu byť už stovky prípadov nákazy omikronom

Proces sekvenovania vzoriek trvá minimálne týždeň.

Na Slovensku môžu byť už stovky prípadov nákazy omikronom
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hygienici na Slovensku zatiaľ odhalili štyri prípady koronavírusovej mutácie omikron. Richard Kollár – matematik venujúci sa pandémii – však upozorňuje, že ich môže byť oveľa viac.

„Na Slovensku sa veľmi často sekvenujú práve vzorky dva týždne staré, takže tá informácie je len pohľad dozadu. Dnešný pohľad by nám zrejme prezradil omnoho vyššie čísla, je možné, že už hovoríme na Slovensku o stovkách prípadov,“ povedal pre RTVS.

Kollár preto zdôrazňuje, že situácia sa bude v najbližších dňoch prudko zhoršovať. Vlna mutácie omikron by mohla dosiahnuť vrchol už v januári.

Celý proces zaberie v ideálnom prípade týždeň

Marek Eliáš z komunikačného odboru Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pre RTVS priblížil, že samotnému sekvenovaniu predchádza viacero krokov.

„Odber vzoriek, primárna laboratórna diagnostika v rutinných laboratóriách, čiže diagnostika pozitivity alebo negativity na SARS-CoV-2. Z pozitívnych vzoriek sa následne cielene vyberajú vzorky na sekvenáciu podľa určených kritérií,“ uviedol Eliáš.

„Nasleduje transport vzoriek do Národného referenčného centra pre chrípku, izolácia RNA a distribúcia do sekvenačných laboratórií. Sekvenačné laboratóriá oznamujú výsledky sekvenovania národnému referenčnému centru,“ ozrejmil Eliáš s tým, že dáta sa okamžite zasielajú epidemiológom na Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) a následne reportujú do Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) a medzinárodných databáz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko