Na hlavný obsah

Nedostatok vakcín v Afrike je jedným z dôvodov vzniku nových mutácií koronavírusu

Tvrdia to vedci.

Podľa vedcov je nerovnomerné rozdelenie vakcín jedným z dôvodov vzniku nových mutácií vírusu. Z Európskej únie sa doteraz vyviezlo 1,4 miliardy vakcín do 150 krajín. Väčšina z nich však smerovala do Japonska, Spojeného kráľovstva či Turecka.

EÚ tak tvrdí, že zostáva najväčším darcom vakcín proti covidu. Členské krajiny darovali najchudobnejším krajinám sveta 350 miliónov dávok. Podľa afrických krajín to však nestačí. Úniu a ďalšie bohaté štáty obviňujú z vakcinačného nacionalizmu.

Od vypuknutia pandémie patrí EÚ k najsilnejším zástancom spravodlivého prístupu k vakcínam proti ochoreniu COVID-19. Vďaka iniciatíve COVAX, zameranej na väčšiu dostupnosť vakcín, členské štáty doteraz prisľúbili dodať 300 miliónov dávok vakcín, zvyšných 50 miliónov poskytli prostredníctvom bilaterálnych dohôd krajinám v blízkom susedstve.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V tejto chvíli je zaočkovaných 44 % svetovej populácie. Z veľkej časti aj vďaka Európskej únii. Ale urobíme viac a zvýšime našu podporu pre Afriku, kde je zaočkovanosť nižšia ako v ostatných častiach sveta,“ uviedla šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Krajiny Afriky však berú túto európsku ambíciu s rezervou. Hovorili o tom aj na Dakarskom medzinárodnom fóre. Juhoafrický prezident bohaté krajiny obvinil z takzvaného vakcinačného apartheidu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet