Na hlavný obsah

Nezamestnanosť na Slovensku napriek pokračujúcej pandémii klesá

Pre možné zneužitie pandemickej pomoci podali trestné oznámenia.

Nezamestnanosť na Slovensku napriek pokračujúcej pandémii klesá
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak. Foto: TASR

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku klesla v novembri na 6,64 %. Ide o pokles o 0,15 percentuálneho bodu. V pondelok (20. 12.) o tom informoval minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina).

Celková miera nezamestnanosti sa medzimesačne znížila o 0,16 percentuálneho bodu na 7,33 %. Miera nezamestnanosti podľa ministra klesla na úroveň spred začiatku pandémie. V minulom mesiaci si našlo prácu 10,9 tisíca uchádzačov o zamestnanie.

„Dobrý trend vývoja nezamestnanosti pokračuje aj naďalej napriek tejto vlne pandémie,“ povedal minister. Napriek pokračujúcim pandemickým vlnám sa podľa Krajniaka darí stabilizovať trh práce a podporiť pozitívny trh na trhu práce aj aktívnymi opatreniami.

Upozornil na to, že počas aktuálnej pandemickej vlny miera nezamestnanosti na Slovensku klesá. Vysvetľuje si to tým, že mnohí ľudia, ktorí pracovali v sektoroch najviac ohrozených pandémiou, „si zrejme hľadali menej rizikové miesta z hľadiska pandémie a zrejme sa im to aj podarilo.“

Upozornil aj na klesajúci počet uchádzačov o zamestnanie vo veku do 25 rokov. „Za november sa prišlo zaevidovať na úrady práce historicky najnižší počet ľudí za november od roku 2000,“ priblížil minister.

Trestné oznámenia pre zneužitie pandemickej pomoci

Riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) Karol Zimmer v pondelok informoval, že ÚPSVaR podalo už 37 trestných oznámení v súvislosti s možným zneužívaním štátnej pandemickej pomoci. Celková odhadovaná škoda môže byť do 20 miliónov eur.

Medzi trestnými oznámeniami sa nachádza aj jedno na základe podnetu od Transparency International Slovensko (TIS) o firme Brigádnici, ktorá podľa zistení TIS je len schránkovou firmou, pričom na pomoci dostala 3,44 milióna eur. TIS o svojich zisteniach informovala v pondelok na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko