Na hlavný obsah

Nezaradení poslanci z Hlasu-SD nepodporia poukazy pre dôchodcov

V prípade, že sa dostanú do druhého čítania, Hlas-SD príde s pozmeňovacím návrhom.

Nezaradení poslanci z Hlasu-SD nepodporia poukazy pre dôchodcov
Na snímke predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Foto: SITA

„Spôsob, akým chce Igor Matovič vyplatiť pol miliardy eur dôchodcom, je pre nás neprijateľný,“ povedal líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD a poslanec parlamentu Peter Pellegrini pre Rádio Expres. Dodal, že vládna koalícia má ústavnú väčšinu, a tak jej opozícia nebude „chrániť zadok“, ale keby sa zákon o 500-eurových poukazoch pre dôchodcov dostal do druhého čítania, Hlas-SD príde s pozmeňovacím návrhom.

Ten by navrhoval finančnú pomoc 200 eur pre všetkých seniorov starších ako 60 rokov bez ohľadu na to, či sa dajú zaočkovať proti koronavírusu, a 300 eur ako motiváciu k očkovaniu. Obe sumy by mali ísť priamo na účet, resp. v hotovosti, nie prostredníctvom poukazov.

„Sedemdesiatročný senior má čo robiť s poukážkou? Ten má problém prežiť a nie chodiť na nejaké manikúry, pedikúry,“ povedal Pellegrini.

Hlas-SD je proti povinnému očkovaniu

Nezaočkovanosť ľudí starších ako 60 rokov je podľa Pellegriniho problém, v relácii vyzval seniorov, aby sa nechali zaočkovať. Konštatoval, že Hlas-SD „od začiatku odporúča očkovanie každému“ a nikdy nespochybňoval vakcíny.

Povinné očkovanie akýchkoľvek skupín ľudí však Hlas-SD nepodporí. „Hlas nebude súhlasiť s povinným očkovaním, robme kampaň, nech sa ľudia očkujú, ale neexistuje, aby sme niekoho prinútili zaočkovať svoje deti, alebo prinútili ľudí nad 60 rokov pod hrozbou pokuty,“ povedal.

Najlepšou očkovacou kampaňou by podľa Pellegriniho bolo zverejňovanie údajov, koľkí z ľudí, ktorí denne zomrú na koronavírus, neboli zaočkovaní.

Aktuálne platný lockdown na Slovensku Pellegrini nespochybňuje, ale považuje ho za nedostatočný. Má „kopec výnimiek, kopec dier“, dodal. „Keby ten lockdown bol kompletný, mohol trvať dva týždne, možno tri, ale bola by garancia, že by sme potom mohli opatrenia uvoľniť,“ priblížil s tým, že aktuálny lockdown pokles čísel nespôsobí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko