Na hlavný obsah

Pamiatkam UNESCO bude po novom prideľovať peniaze ministerstvo kultúry

Štvorica miest to považuje za neprijateľné.

Pamiatkam UNESCO bude po novom prideľovať peniaze ministerstvo kultúry
Na ilustračnej snímke Bardejov. Foto: RTVS

Štyri lokality zapísané v zozname UNESCO považujú za neprijateľné, že po schválení štátneho rozpočtu im na záchranu historických pamiatok bude prideľovať peniaze ministerstvo kultúry. Doteraz to bol rezort financií. Stalo sa tak po prijatí poslaneckého návrhu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka Diana Murdziková.

Podľa samospráv nebudú mať garantované potrebné zdroje na udržanie historického rázu neopakovateľných kráľovských miest.

Obávajú sa nedostatku prostriedkov

Ide o Bardejov, Banskú Štiavnicu, Levoču a Spišské Podhradie. Celé desaťročia dostávali finančnú podporu na obnovu pamiatok priamo od ministerstva financií. Po novom budú prostriedky na opravu národných kultúrnych pamiatok žiadať cez dotačný program rezortu kultúry „Obnovme si svoj dom“. Takýto spôsob je pre samosprávy neprijateľný.

„Hrozí, že finančné prostriedky by sme nemuseli dostať v takejto výške a nemuseli by sme ich dostať ani vôbec,“ reagovala primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková.

„Žiadny Obnovme si svoj dom. Záväzok štátu, že bude jednoznačne aj finančne zabezpečovať ochranu pamiatok v danej lokalite,“ žiada šéf bardejovskej radnice Boris Hanuščák.

Ministerstvo hovorí o zastrešení pomoci

Rezort kultúry tvrdí, že má dobre nastavený a fungujúci systém a ročne podporia 500 pamiatok. Takto odstraňujú rozdielnosť v rámci obnovy pamiatok, keď o niektorých rozhodoval rezort kultúry a o UNESCO mestách ministerstvo financií.

„Týmto krokom zastrešujeme pomoc pre národné kultúrne pamiatky pod program ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom. A výška ktorá bude ministerstvom kultúry pridelená na základe tohto pozmeňujúceho návrhu je 2 700 000 eur,“ uviedol rezort.

Levoča zvažuje aj vyradenie zo zoznamu UNESCO

Mestám chýba záruka a avizujú, že ak nedostanú rovnakú podporu, nebudú zvládať starať sa o tieto pamiatky.

Levočania zvažujú aj možnosť požiadať o vymazanie zo zoznamu UNESCO, čo by však podľa primátora Miroslava Vilkovského bola medzinárodná blamáž.

„Je v hre aj takáto skutočnosť. My 1. 1. nasledujúceho kalendárneho roka nevieme, s akým objemom finančných prostriedkov na záchranu kultúrnych pamiatok môžejme rátať,“ hovorí.

Bardejovská radnica bude reagovať až po stretnutí s vedením ministerstva kultúry. K už naštartovanému tempu opráv potrebujú v Bardejove aspoň 500 000 ročne počas ďalších piatich rokov. Z vlastných zdrojov dokážu uvoľniť len desatinu toho, čo dostávali v predchádzajúcich rokoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko