Na hlavný obsah

Poľsko zavedie povinné očkovanie proti covidu pre určité profesie

Sprísnia sa aj protipandemické opatrenia.

Poľsko zavedie povinné očkovanie proti covidu pre určité profesie
Na snímke očkovanie proti koronavírusu. Foto: RTVS

Poľsko od 1. marca zavedie povinné očkovanie proti covidu pre lekárov, učiteľov a príslušníkov uniformovaných zložiek, oznámil to v utorok (7. 12.) poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski.

Zamestnanci reštaurácií a ďalších zariadení budú musieť kontrolovať covidové pasy. Od 20. decembra do 9. januára sa žiaci základných a stredných škôl budú učiť dištančne.

Vláda sa tiež chystá sprísniť obmedzenia týkajúce sa počtu ľudí v reštauráciách, divadlách alebo v športových objektoch a kostoloch, ktoré sa budú môcť zaplniť maximálne na 30 percent.

Presadiť chce aj to, aby zamestnávateľ mal právo od zamestnanca požadovať výsledok bezplatného testu na koronavírus.

Niedzielski povedal, že situácia sa síce stabilizovala a Poľsko zaznamenalo znateľný pokles nákazy v štyroch zo 16 vojvodstiev. Podľa ministra je ale nebezpečný scenár, ak budú denné prírastky stabilné, namiesto toho, aby sa zmenšovali. Upozornil tiež na hrozbu, ktorú predstavuje nový variant omikron.

Za posledný deň v Poľsku pribudlo 19 366 nových prípadov nákazy a 504 súvisiacich úmrtí. Od začiatku pandémie krajina eviduje cez 3,7 milióna infikovaných a 86 205 úmrtí. Podľa informačného centra poľskej vlády má v asi 38-miliónovom Poľsku teraz vyše 20,5 milióna osôb kompletné očkovanie, čo predstavuje asi 54 percent obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet