Na hlavný obsah

Pre rastúci počet prípadov v Dánsku opäť sprísňujú opatrenia

Zatvoria sa kiná, divadlá či koncertné sály.

Pre rastúci počet prípadov v Dánsku opäť sprísňujú opatrenia
Na snímke dánska premiérka Mette Frederiksenová pri vyhlásení o sprísňovaní opatrení. Foto: SITA/AP

Dánsko pre rastúci počet ľudí infikovaných koronavírusom nariadi zatvorenie kín, divadiel a koncertných sál. Oznámila to v piatok (17. 12.) premiérka Mette Frederiksenová.

Denné bilancie prípadov nákazy sú teraz v severskej krajine rekordné. Vo štvrtok (16. 12.) úrady ohlásili takmer 10 000 infikovaných, v piatok ešte o tisícku viac. Asi u pätiny všetkých infikovaných sa preukázal variant omikron.

Zavedenie nových opatrení dánska vláda avizovala už vo štvrtok, ale len v piatok spresnila, o aké reštrikcie pôjde. Premiérka povedala, že úrady musia zasiahnuť, aby prenos nákazy spomalili. „Všetci musíme obmedziť svoje aktivity. Všetci musíme obmedziť svoje sociálne kontakty,“ uviedla.

Okrem kín a divadiel sa zatvoria tiež zábavné parky, múzeá a galérie, uviedla agentúra AP. Obchody a gastronomické prevádzky s plochou menej ako 2 000 metrov štvorcových musia zaviesť limity na počet zákazníkov, reštaurácie môžu mať otvorené do 23.00 h.

V krajine s takmer šiestimi miliónmi obyvateľov teraz infikovaných pribúda najrýchlejšie od začiatku pandémie. Laboratóriá ale zvládajú mapovať výskyt variantu omikron a Dánsko tak patrí ku krajinám, ktoré dokázali detegovať najviac prípadov nákazy týmto variantom.

Dánsko sa s rozmachom novej vlny pandémie covidu potýka od novembra. Ešte v septembri denne pribúdalo len niekoľko stoviek infikovaných, v novembri už to bolo niekoľko tisíc. Už mesiac sa tak ľudia znovu musia preukazovať covidovým certifikátom napríklad pri vstupe do reštaurácií, nočných klubov či kaviarní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet