Na hlavný obsah

Riaditeľa Bieloruského futbalového zväzu Bazanova česká polícia už prepustila

Spolu s jeho ženou ich vyhostili z krajiny.

Riaditeľa Bieloruského futbalového zväzu Bazanova česká polícia už prepustila
Na snímke (vpravo) šéf bieloruského futbalu Vladimir Bazanov. Foto: Reuters

Zadržaného šéfa Bieloruského futbalového zväzu Vladimira Bazanova a jeho manželku už česká polícia prepustila a nariadila im opustiť krajinu. Informoval o tom v stredu (1. 12.) český Deník N.

Moravskosliezski policajti Bazanova zadržali v utorok (30. 11.) z dôvodu, že pricestoval do krajiny bez povolenia. Okrem toho porušili podmienky ministerstva zdravotníctva týkajúce sa opatrení proti šíreniu koronavírusu.

Bazanov sa mal zúčastniť kvalifikačného zápasu na majstrovstvá sveta medzi futbalistkami Česka a Bieloruska. Ten však preložili na jar 2022 pretože v bieloruskom tíme sa potvrdili tri pozitívne prípady koronavírusu.

„Pobyt cudzincov sme v utorok ukončili, keďže sa pri pobytovej kontrole zistilo, že nespĺňajú požiadavky stanovené v opatrení ministerstva zdravotníctva vo vzťahu k podmienkam vstupu na územie Českej republiky a udelili im výjazdový príkaz do 1. decembra 2021,“ uviedla policajná hovorkyňa Pavla Jiroušková.

Bazanov (64) je spojencom autoritárskeho bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorému pomáha udržať sa pri moci. „Keď sme tohto pána poslali preč, je jasné, že tu nemá čo robiť. Nemal by tu byť aj preto, že je na sankčnom zozname našich spojencov,“ povedal minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek.

Bielorusko reaguje

Bielorusko si na oplátku predvolalo českého chargé d’affaires Petra Halaxu, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na hovorcu bieloruského ministerstva zahraničných vecí.

„Dôrazne protestujeme proti oficiálnym krokom Prahy v súvislosti so situáciou, ktorá sa stala V. Bazanovovi na území Českej republiky 30. novembra 2021,“ uviedol k incidentu hovorca bieloruského ministerstva zahraničných vecí Anatol Hlaz. Dodal, že Minsk požiadal Prahu o náležité vysvetlenie. „Predseda Bieloruského futbalového zväzu je už na ceste do Bieloruska,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet