Na hlavný obsah

Slováci ročne vyhodia vyše 820 000 ton potravín, charity žiadajú zmenu

Hladovalo by tak menej ľudí, tvrdia.

Na Slovensku ročne vyhodíme vyše 820 000 ton potravín. Charitatívne organizácie volajú po zmene. Žiadajú, aby jedlo po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti, mohli darovať nielen obchodné reťazce, ale aj reštaurácie, výrobcovia, či fyzické osoby. Hladovalo by tak menej ľudí v núdzi.

Ročne končí na Slovensku v bioodpade až 824 000 ton potravín. Vlani sa u nás darovalo charitatívnym organizáciam iba 6 000 až 8 000 ton jedla, čo je menej ako jedno percento. Aj Spišská katolícka charita preto žiada, aby sa v tejto oblasti zmenil zákon.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Požadujeme, aby sa potraviny v prvom rade ďalej darovali a až tak, aby skončili v komposte, bioplynkách, v poľovníckych združeniach, alebo aj v bežnom odpade,” uviedol diecézny riaditeľ Spišskej katolíckej charity Pavol Vilček.

„Potraviny, keď sú bezpečné, tak sa majú darovať a pomáhajú konkrétnym ľuďom v núdzi, ktorým výrazne zlepšujú život,” dodal koordinátor rozvojových projektov Spišskej katolíckej charity Viktor Porubský.

Súčasný zákon umožňuje darovať len potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Zástupcovia charitatívnych organizácií vyvíjajú iniciatívu, aby sa zákon zmenil a umožnil by darovanie aj uvareného jedla či potravín s poškodeným obalom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko