Na hlavný obsah

Slovensko by malo uzavrieť s USA dohodu o obrannej spolupráci

Dohoda umožní čerpať finančné prostriedky.

Slovensko by malo uzavrieť s USA dohodu o obrannej spolupráci
Na snímke zľava minister obrany SR Jaroslav Naď, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR

Slovenská republika by mala uzavrieť so Spojenými štátmi americkými dohodu o obrannej spolupráci. Ministerstvo obrany predkladá jej návrh do medzirezortného pripomienkového konania. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval počas utorkového (14. 12.) rokovania vlády.

„Diskusie o tejto dohode začali v roku 2018, počas bývalej vlády,“ pripomenul Naď.

Zmluva podľa neho uľahčí doterajšiu spoluprácu: „Všetky základné ústavné parametre budú zachované, nestrácame žiadnu suverenitu.“

Minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (nom. SaS) doplnil, že ozbrojené sily spojených štátov nebudú robiť na území SR nič, bez súhlasu a bez vedomia Slovenska. Dohoda podľa neho neznamená ani vytvorenie predpokladu stálej prítomnosti USA na území SR.

Dokument zároveň umožní čerpať finančné prostriedky v prospech SR. „Bolo vyčlenených 6 miliárd dolárov v rozpočte ministerstva obrany USA, z toho 100 miliónov dolárov je určených pre Slovenskú republiku vo forme grantu,“ priblížil Naď.

„Je to štandardná dohoda, ktorú má podpísanú v podobnom znení 23 členských krajín Severoatlantickej aliancie, vrátene Maďarska alebo Poľska,“ dodal Naď.

Text dohody odsúhlasili podľa Naďa i v rámci koalície. Očakáva aj rokovania s opozičnými subjektmi. Na rokovanie vlády by sa mal materiál dostať v januári 2022. Odsúhlasiť by ju mal aj parlament, záverom by mala byť ratifikácia prezidentkou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko