Na hlavný obsah

Starosta Dolného Chotára je vinný z objednávok vrážd. Dostal 25-ročný trest

Rozhodol o tom prvostupňový súd.

Starosta Dolného Chotára je vinný z objednávok vrážd. Dostal 25-ročný trest
Na snímke obvinený starosta Dolného Chotára František Dora v pojednávacej miestnosti. Foto: TASR

Starosta Dolného Chotára František Dora je vinný z objednávok viacerých vrážd, činnosti v prospech zločineckej skupiny sátorovcov i ekonomickej trestnej činnosti. V pondelok (13. 12.) o tom rozhodol senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.

Dora dostal 25-ročný trest odňatia slobody, trest prepadnutia majetku i trojročný ochranný dohľad. Súhrnný 25-ročný trest dostal tiež jeho syn František Dora ml. a na úhrnný 25-ročný trest odsúdili aj Ladislava Alföldiho.

Senát v prípade Rolanda Szamaránszkého upustil od uloženia trestu. Už skôr bol odsúdený na 18 rokov. Všetci si majú odpykať svoje tresty v ústave s najprísnejším stupňom stráženia.

„Minimálne od roku 2000 do 1. decembra 2010 poskytoval (starosta) skupine prostriedky, služby a vytváral podmienky na zachovanie skupiny sátorovcov,“ vyhlásila predsedníčka senátu Pamela Záleská.

Dora starší a Szamaránszký majú tiež povinnosť nahradiť poškodeným nemajetkovú ujmu 10 000 eur a sociálnej poisťovni takmer 100 000 eur.

Nemajetkovú ujmu 10 000 eur majú poškodeným nahradiť aj Dora mladší a Alföldi. Nahradiť majú i vzniknutú škodu v hodnote takmer 10 000 eur.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) navrhoval Dorovi st. a Alföldimu doživotný trest odňatia slobody. Pre Szamaránszkého úhrnný 24-ročný a pre Doru mladšieho 22-ročný trest.

Starosta Dolného Chotára rovnako ako Szamaránszký svoju vinu odmietli. Zvyšní dvaja sa v závere procesu k trestnej činnosti priznali, František Dora mladší však odmietol, že by bol objednávateľom skutkov.

V procese vypovedali desiatky svedkov, znalcov a poškodených. Vypovedali aj viacerí na dlhé roky odsúdení členovia skupiny sátorovcov a aj dvaja utajení svedkovia. Pojednávanie pred senátom Pamely Záleskej sa začalo koncom júla 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny