Na hlavný obsah

Štát ponúkol trojpercentný nárast miezd zamestnancom vo verejnej a štátnej správe

KOZ zatiaľ ponuku neprijala, školskí odborári sú sklamaní.

Štát ponúkol trojpercentný nárast miezd zamestnancom vo verejnej a štátnej správe
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: TASR

Odborári dostali od vlády ponuku na zvýšenie platov zamestnancov štátnej aj verejnej správy. Kým doteraz vláda trvala na nulovom náraste ich miezd, vo štvrtok (2. 12.) prišla s návrhom niekoľkých benefitov pre takmer 300 000 zamestnancov. Konfederácia odborových zväzov zatiaľ ponuku neprijala, zobrala si čas na rozmyslenie.

Štát ponúkol zamestnancom vo verejnej aj v štátnej správe jednorazovo 350 eur, od 1. júla valorizáciu miezd o tri percentá a jeden deň voľna navyše.

„Tieto tri prvky predstavujú zo strany štátu vo finančnom vyjadrení sumu presahujúcu 325 miliónov eur. Je to ponuka reflektujúca, na jednej strane, hranicu rozpočtových možností SR a samospráv a zároveň, na druhej strane, reflektujúca prácu zamestnancov v štátnej správe a vo verejnom záujme,“ spresnil štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Školskí odborári sú z ponuky vlády sklamaní. Rada odborového zväzu školstva totiž zaviazala svojho predsedu Pavla Ondeka, aby nesúhlasil s nižším nárastom platov ako 10 percent.

„Toto je maximálna ponuka vyčerpávajúca všetky finančné a rozpočtové možnosti, ktoré v súčasnosti máme,“ dodal Klimek.

Ak odborári tieto návrhy prijmú, učiteľom, nepedagogickým pracovníkom v školách, ľuďom v sociálnych službách, umeleckým zamestnancom či úradníkom na úradoch práce zostanú aj doterajšie benefity – kratší pracovný čas, vyššia výmera dovolenky či vyššie odstupné a odchodné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika