Na hlavný obsah

Susedné krajiny sprísňujú obmedzenia na hraniciach. Čo všetko treba splniť pre vstup?

Zhoršená epidemická situácia komplikuje cestovanie.

Susedné krajiny sprísňujú obmedzenia na hraniciach. Čo všetko treba splniť pre vstup?
Policajti na hraniciach kontrolujú dodržiavanie pandemických opatení. Foto: TASR

Šírenie nového koronavírusového variantu omikron, ale aj zhoršená epidemická situácia vo viacerých krajinách, prinútili mnohé štáty Európskej únie i mimo nej k sprísneniu podmienok cestovania. Viaceré z nich zakázali vstup na ich územie z niektorých krajín južnej Afriky.

Medzi krajiny, z ktorých európske štáty s nejakými výnimkami zakázali vstup, patria Angola, Botswana, Eswatini (niekdajšie Svazijsko) , Lesotho, Malawi, Mozambik, Namíbia, Nigéria, Juhoafrická republika, Zambia či Zimbabwe.

Výnimkou nie sú ani susedné štáty Slovenska – Česká republika, Maďarsko, Rakúsko, Poľsko a Ukrajina. Každý z nich v súvislosti s pandémiou obmedzil vstup na svoje územie.

Prvýkrát variant omikron objavili v novembri v Juhoafrickej republike a Botswane. Odkiaľ presne sa ale omikron rozšíril, nie je stále známe. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa tento variant potvrdil už v 57 krajinách, zatiaľ sa ale u väčšiny pacientov neobjavili vážne príznaky.

Česká republika

Pred vstupom do Českej republiky majú cestujúci povinnosť vyplniť príjazdový formulár. Cestujúci z krajín s nízkym alebo stredným rizikom nákazy sa musia pred vstupom do krajiny alebo do piatich dní po príchode podrobiť testu na prítomnosť covidu.

Pre krajiny s vysokým a veľmi vysokým rizikom platí povinnosť disponovať negatívnym výsledkom PCR test pred príchodom do krajiny a absolvovanie ďalšieho medzi piatym a siedmym dňom. Okrem toho musia ľudia z týchto krajín nosiť mimo domova respirátor.

Podľa informácií slovenského ministerstva zahraničných vecí patrí Slovensko v súčasnosti do zoznamu krajín s veľmi vysokým rizikom nákazy.

Žiadnu z týchto požiadaviek cestujúci nemusia splniť len v prípade, že majú kompletné očkovanie pred viac ako 14 dňami alebo covid prekonali pred nie viac ako 180 dňami. Oba prípady je potrebné vydokladovať príslušným potvrdením.

Medzi ďalšími výnimkami sú deti do 12 rokov, pracovníci medzinárodnej dopravy, pracujúci pendleri alebo študenti, ktorí prekračujú hranicu aspoň raz za týždeň. V prípade ciest zo susedných krajín, pokiaľ pobyt nepresiahne 24 hodín, platí tiež výnimka.

Rakúsko

V Rakúsku nariadili celoplošný lockdown s platnosťou do 12. decembra. V súvislosti s ním vláda obmedzila vstup do krajiny za účelom turistiky. Krajina opäť otvorí svoje hranice až zrušením lockdownu, teda v pondelok (13. 12.).

Ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti eviduje výnimku iba pre tých ľudí, ktorí dochádzajú z alebo do Rakúska za prácou, prípadne navštevujú rodinu.

Po ukončení lockdownu budú môcť na územie Rakúska vstúpiť aj za účelom turistiky osoby s potvrdením o očkovaní, prekonaní covidu alebo s negatívnym PCR testom. Antigénový test ani test na protilátky sa už uznávať nebude.

Platnosť očkovania skrátili na 9 mesiacov. Po uplynutí tejto doby je potrebná tretia posilňujúca dávka, aby covidový pas ostal v platnosti. Očkovanie jednodávkou vakcínou od Johnson & Johnson sa bude uznávať do 3. januára 2022, potom je taktiež nutné preočkovanie.

V Rakúsku skrátili aj platnosť PCR testu, ktorý nesmie byť starší ako 72 hodín. Možnosť preukázať sa pri vstupe antigénovým testom nie starším ako 24 hodín zostala už len pendlerom. Tí tiež majú povinnosť registrovať sa prostredníctvom formuláru najmenej raz za 28 dní.

Povinnosť testovania neplatí pre deti do 12 rokov, ak cestujú v spoločnosti dospelých.

Treba mať však na zreteli, že pre vstup do hotelov, barov, reštaurácií, kultúrnych zariadení, posilňovní, centier voľného času, lanoviek či nočných podnikov je potrebné buď potvrdenie o kompletnom očkovaní, alebo o prekonaní covidu. S negatívnym testom sa do týchto prevádzok už človek nedostane. Rovnaké podmienky platia pre hromadné podujatia nad 25 osôb.

Ukrajina

Pri vstupe na Ukrajinu treba tiež dodržiavať určité pravidlá. Cestujúci sa musia preukázať negatívnym výsledkom PCR alebo antigénového testu nie starším ako 72 hodín, potvrdením o čiastočnom alebo plnom zaočkovaní, či potvrdením o prekonaní covidu.

Medzi vakcíny, ktoré Ukrajina uznáva, patria tie od firiem AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna, Sinophram a Sinovac.

Tieto pravidlá neplatia pre občanov Ukrajiny, držiteľov diplomatických pasov, deti do 12 rokov a pre ľudí, ktorí sa na území Ukrajiny nezdržia dlhšie ako 48 hodín.

Cestujúci, ktorí prichádzajú z Indie a Ruska alebo cez územie týchto štátov tranzitovali, musia podstúpiť 14-dňovú karanténu. Jedinou výnimkou je kompletné očkovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet