Na hlavný obsah

V Belgicku sa začnú vianočné prázdniny skôr, môže za to zhoršená epidemická situácia

Obmedzia sa aj hromadné akcie.

V Belgicku sa začnú vianočné prázdniny skôr, môže za to zhoršená epidemická situácia
Deti s rúškami pred školou v belgickom Liege. Foto: TASR/AP

Belgická vláda v piatok (3. 12.) vzhľadom na rýchlejšie šírenie koronavírusu o týždeň urýchlila začiatok vianočných prázdnin pre materské a základné školy a nariadila obmedzenie hromadných akcií.

Vo vnútorných priestoroch budú tiež po novom musieť nosiť rúška aj deti staršie ako šesť rokov. Kabinet nevypočul odporúčania svojho expertného tímu, ktorý navrhoval okamžité zatvorenie škôl a skrátenie otváracej doby reštaurácií.

„Chcem vám jasne povedať, že v súčasnej situácii už nemôžu byť žiadne tabu,“ vyhlásil premiér Alexander De Croo najmä s odvolaním sa na školstvo, do ktorého prevádzky vláda dlho nechcela vôbec zasahovať.

V jedenásťmiliónovej krajine však prekročil v poslednom týždni priemer infikovaných 17 000 denne a reprodukčné číslo je dlhodobo vyššie ako jedna, hoci mierne kleslo.

Rast počtu pacientov s ochorením COVID-19 v nemocniciach síce nezrýchľuje, avšak obsadenosť lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa priblížila polovici z celkovej kapacity 2 000.

Sprísňovanie opatrení

Vládny výbor rozhodujúci o reštrikciách sa preto zišiel len týždeň po minulom rokovaní, po ktorom nariadil uzavrieť nočné podniky a skrátiť večernú prevádzku reštaurácií do 23. hodiny. Experti teraz navrhli posunúť zavrieť o 20.00 h, vláda však vyšla v ústrety námietkam reštauratérov, ktorých podnikanie utrpelo veľké straty už pri minulých vlnách reštrikcií.

Zástupcovia škôl a rodičov dávali vopred najavo hlasný nesúhlas s navrhovaným okamžitým zatvorením škôl na 10 dní. Belgicko úplne zatvorilo školy len počas minuloročnej prvej vlny a odvtedy vláda označuje udržanie prezenčnej výučby za svoju zásadnú prioritu.

V piatok pristúpila ku kompromisu a o päť dní predĺžila dvojtýždňové prázdniny, ktoré sa tak začnú už 20. decembra. Stredoškoláci (deti od 12 rokov) budú mať od budúceho týždňa polovicu výučby dištančnou formou.

Hromadné akcie v interiéri bude môcť navštíviť najviac 200 ľudí, povinné budú rúška a covidové certifikáty. Zrušia sa všetky akcie „na státie“ rovnako ako amatérske športovanie v uzavretých priestoroch. Povinnosť nosiť rúška bude platiť pre deti od šiestich rokov, zatiaľ čo doteraz bola spodná hranica 10 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet