Na hlavný obsah

V Taliansku platia prísnejšie pravidlá pre nezaočkovaných

S negatívnym testom sa ľudia už do barov či reštaurácií nedostanú.

V Taliansku platia prísnejšie pravidlá pre nezaočkovaných
Ľudia čakajú v rade na kontrolu covidpasov pred vstupom na vianočné trhy v severotalianskom meste Bolzano. Foto: TASR/AP

V Taliansku od pondelka (6. 12.) platia prísnejšie pandemické pravidlá. Cestujúci vo všetkých druhoch hromadnej dopravy musia mať základný covidový certifikát.

Vláda súčasne zaviedla certifikát vyššej kategórie, ktorý dostanú len zaočkovaní a tí, čo covid prekonali. Týmto certifikátom je potrebné sa preukazovať v baroch či reštauráciách. Kontroly sa v pondelok zamerali hlavne na hromadnú dopravu, uviedla agentúra ANSA.

Podľa ANSA ako prvý dostal podľa nových pravidiel pokutu 50-ročný muž v Ríme, ktorý cestoval autobusom a nemal covidový pas. Cestujúci dostal pokutu 400 eur. Polícia vytvorila kontrolné stanovištia na staniciach a prepravných uzloch v Miláne, Neapole a ďalších veľkých mestách.

Niektorí dopravcovia vyžadujú covidový certifikát pri nákupe lístkov. V hromadnej doprave stačí základný certifikát, ktorý možno získať aj na základe negatívneho testu.

Nové pravidlá zavádzajú covidový certifikát vyššej kategórie, ktorý môžu dostať len ľudia zaočkovaní proti covidu či osoby, ktoré chorobu prekonali pred maximálne 180 dňami. Silnejší certifikát je potrebný v prípade obslúženia pri stole vo vnútorných priestoroch barov a reštaurácií.

S výrazným obmedzením základných certifikátov získaných na základe negatívneho testu sa počíta najmä v oranžových oblastiach so stredným epidemickým rizikom. V týchto oblastiach nebudú certifikát uznávať pri vstupe do posilňovní, múzeí a obchodov v nákupných centrách vo sviatočné dni. Všetky talianske regióny sú ale teraz v najnižšom bielom a žltom stupni.

Vláda už skôr uviedla, že nové pravidlá zavádza pre vianočné obdobie. Platiť budú zatiaľ do 15. januára. Vláda tiež očakáva, že pravidlá posilnia záujem o očkovanie. Podľa portálu Our World in Data je v takmer 60 miliónovom Taliansku plne zaočkovaných už viac ako 73 % obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet