Na hlavný obsah

V USA už prevažuje variant omikron, tvorí 73 % prípadov

V Texase naň hlásia prvé úmrtie.

V USA už prevažuje variant omikron, tvorí 73 % prípadov
Laboratórna technička manipuluje so skúmavkami, ktoré obsahujú vzorky pacientov podozrivých na ochorenie COVID-19. Foto: TASR/AP

V Spojených štátoch začal prevažovať variant omikron. Pripadá naň už 73 % nových prípadov zaznamenaných za posledný týždeň, uviedlo v pondelok (20. 12) Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Doteraz v krajine prevažoval variant delta. Texas ohlásil prvé úmrtia v súvislosti s variantom omikron, informovala agentúra Reuters.

V mnohých častiach USA je pri tom podiel variantu omikron ešte vyšší, uviedla agentúra AP. Nový variant predstavuje zhruba 90 % prípadov napríklad v oblasti New Yorku či na juhovýchode USA.

Texaské úrady ohlásili v pondelok prvé úmrtia v súvislosti s variantom omikron. Podľa serveru ABC News ide pravdepodobne o prvé takéto úmrtie na území USA. V súvislosti s nákazou variantom omikron zomrel 50-ročný muž, ktorý nebol zaočkovaný a trpel ďalšími predchádzajúcimi chorobami.

Podiel variantu omikron na nových prípadoch nákazy v decembri prudko vzrástol. Podľa opravených údajov CDC nový variant predstavoval medzi koncom novembra a začiatkom decembra menej ako percento prípadov, nasledujúci týždeň to už bolo 13 % prípadov.

Pred nástupom omikronu v krajine prevažoval variant delta, ktorý od konca júna predstavoval vyše 99 % nových prípadov koronavírusovej infekcie.

Podľa odborníka Amesha Adalju z Univerzity Johnsa Hopkinsa je kontakt Američanov s novým variantom takmer nevyhnutný. „Ak pestujete nejakú podobu spoločenských vzťahov a máte nejaký druh spoločenského života, tak (variant) omikron bude niečo, s čím sa stretnete,“ uviedol Adalja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet