Na hlavný obsah

Väčšina Belgičanov súhlasí s obmedzovaním nezaočkovaných

Proti ich obmedzeniam je len 22 percent obyvateľov krajiny.

Väčšina Belgičanov súhlasí s obmedzovaním nezaočkovaných
Decembrový protest proti aktuálnym opatreniam v belgickom Bruseli. Foto: SITA/AP

Šesťdesiatosem percent Belgičanov súhlasí s čiastočným obmedzením slobôd pre nezaočkovaných spoluobčanov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednali denník Le Soir a televízna stanica RTL.

V pondelok (13. 12.) zverejnený prieskum naznačil, že 22 percent Belgičanov je proti takýmto obmedzeniam. Podpora obmedzenia prístupu nezaočkovaných ľudí na verejné miesta je najsilnejšia v regióne Flámsko (71 percent), menšia v Bruseli a okolí metropoly (64 percent) a najnižšia vo Valónsku (62 percent).

Belgická federálna vláda pripravila návrh zákona o povinnom očkovaní lekárov a zdravotníckeho personálu. Mali by tak urobiť do 1. apríla, ak nechcú prísť o zamestnanie. S týmto návrhom súhlasí 74 percent Belgičanov a 55 respondentov uviedlo, že by súhlasili s tým, aby nezaočkované osoby vôbec nemohli pracovať v zdravotníctve. Proti povinnému očkovaniu sa v ostatných dňoch v Belgicku konalo viacero protestov zdravotníkov.

Okrem toho polovica opýtaných súhlasí s očkovaním detí proti ochoreniu COVID-19 od veku 5 do 11 rokov.

Vlna je na ústupe

Inštitút pre verejné zdravie Sciensano v pondelok potvrdil, že priemerný počet denných prírastkov infekcií koronavírusom v Belgicku naďalej klesá. Od 3. do 9. decembra bol priemer 13 980 denných prípadov, čo znamená 20-percentný pokles oproti predchádzajúcemu týždňu. V rovnakom období klesol aj počet hospitalizácií – na priemerných 271, čiže o 13 percent menej oproti predminulému týždňu.

Zároveň sa však potvrdili správy o šírení nového variantu omikron. V Belgicku bolo do pondelka potvrdených 68 prípadov, čo sú len tri percentá zo zdokumentovaných infekcií, ide však o 10-násobný nárast v porovnaní so situáciou spred ôsmich dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet