Na hlavný obsah

Vedúca osobnosť uhorského sochárstva Alojz Štróbl zomrel pred 95 rokmi

Jeho tvorbu ocenil aj panovník František Jozef.

Vedúca osobnosť uhorského sochárstva Alojz Štróbl zomrel pred 95 rokmi
Na snímke sochár Alojz Ján Viliam Štróbl. Foto: Facebook

Sochu Naša matka umelca Alojza Štróbla evidujú v parížskom Louvri medzi najdokonalejšími sochami sveta.

Uhorský sochár slovenského pôvodu Alojz Štróbl sa narodil 21. júna 1856 v Kráľovej Lehote. Bol vedúcou osobnosťou uhorského sochárstva na prelome 19. a 20. storočia. Už ako mladý vynikol svojou sochou nazvanou Perzeus (1878).

Štróbl navštevoval ľudovú školu v Kráľovej Lehote, neskôr v Liptovskom Hrádku. V rodine sa hovorilo nemecky, maďarsky a slovensky, on plynulo komunikoval vo všetkých týchto jazykoch.

Nastúpil na gymnázium v Levoči. Veľký talent tam preukázal v kreslení a modelovaní. Ešte pred maturitou ho otec stiahol zo štúdia a zamestnal v hámri pri rodnom dome, kde sám pracoval.

Štróbl sa rozhodol skúsiť šťastie ako modelár v železiarňach v českom Třinci. Po štúdiách v Třinci a Viedni sa sochár presťahoval do Budapešti, kde zúročil svoj talent. V 19. storočí sa stal najospevovanejším uhorským sochárom.

Napriek tomu, že od roku 1881 žil trvalo v Budapešti, letá trávil v rodisku, kde rodný dom prestaval na letnú vilu.

Busta Františka Jozefa

Štróbl bol veľmi obľúbeným a vyhľadávaným sochárom, jeho tvorbu ocenil aj panovník František Jozef I., ktorého bustu vytvoril. Preto neskôr bolo módou dať si urobiť portrét od Štróbla.

Jeho svetoznáma socha Naša matka z roku 1896, pôvodne navrhnutá ako pomník na hrob matky, vrchol uhorského sochárstva 19. storočia, je evidovaná v parížskom Louvri ako výtvor patriaci medzi najdokonalejšie sochy sveta.

Jej bronzový odliatok sa nachádza pred Galériou P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši a originál z mramoru je v Maďarskej národnej galérii v Budapešti. Socha predstavuje Štróblovu matku tak, ako ju videl sedávať v kresle s knihou v lone pri dome v Kráľovej Lehote.

V roku 1913 povýšili Alojza Štróbla do šľachtického stavu, po vzniku Československa ho však niektorí maliari účelovo označili za maďaróna a chceli sa dostať k jeho majetku. Hoci mal sochár trvalý pobyt v Liptove, zomrel 13. decembra 1926 v Budapešti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko