Na hlavný obsah

Vo veku 90 rokov zomrel bojovník proti apartheidu Desmond Tutu

Získal i Nobelovu cenu za mier.

Vo veku 90 rokov zomrel bojovník proti apartheidu Desmond Tutu
Juhoafrický emeritný arcibiskup Desmond Tutu. Foto: CTK/imago stock people

Vo veku 90 rokov zomrel juhoafrický emeritný arcibiskup, bojovník proti rasistickému režimu apartheidu a držiteľ Nobelovej ceny za mier Desmond Tutu. S odvolaním sa na juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu o tom v nedeľu (26. 12.) informovala agentúra Reuters.

Ramaphosa vo vyhlásení vyjadril v mene všetkých Juhoafričanov hlboký smútok nad úmrtím tejto zásadnej postavy juhoafrickej histórie. „Odchod emeritného arcibiskupa Desmonda Tutua je ďalšou kapitolou trúchlenia pri lúčení nášho národa s generáciou skvelých Juhoafričanov, ktorí nám odkázali oslobodenú Južnú Afriku,“ uviedol juhoafrický prezident.

Tutua zároveň označil za „ikonického duchovného lídra, aktivistu proti apartheidu a bojovníka za ľudské práva vo svete“. Tutu bol podľa Ramaphosy mužom mimoriadneho intelektu a integrity a patriotom, ktorý bol pragmatický, zásadový a mal súcit s utláčanými.

Tutuovi diagnostikovali koncom 90. rokov minulého storočia rakovinu prostaty a v posledných rokoch ho viackrát hospitalizovali pre infekcie súvisiace s liečbou rakoviny, uviedla agentúra Reuters.

O jeho úmrtí v mene rodiny informovala úradujúca predsedníčka jeho nadácie a koordinátorka úradu arcibiskupa Ramphela Mampheleová. Zomrel podľa nej pokojne v nedeľu ráno v domove pre seniorov v Kapskom Meste. Príčinu smrti Mampheleová nespresnila.

Tutu, ktorý 7. októbra oslávil svoje 90. narodeniny, sa preslávil predovšetkým ako bojovník proti apartheidu. Za svoju úlohu v kampani proti rasovej segregácii získal v roku 1984 Nobelovu cenu za mier.

Angažoval sa aj v boji za ľudské práva, proti chudobe, AIDS či rasizmu. Svoje verejné aktivity ukončil nositeľ mnohých svetových vyznamenaní len pred niekoľkými rokmi.

Tutu niekoľko rokov učil na škole pre černošských obyvateľov, potom sa ale obrátil k teológii a v 29 rokoch ho vysvätili za kňaza. Ako biskup a neskôr arcibiskup juhoafrickej anglikánskej cirkvi, ktorej bol hlavou ako prvý černoch takmer 10 rokov, využíval svoje postavenie na boj proti rasovému útlaku.

Svojím vytrvalým naliehaním na západné štáty, aby pre apartheid uplatnili proti vláde JAR hospodárske sankcie, vzbudil nevôľu aj u časti čierneho obyvateľstva. Viackrát ho zatkli. Po skončení apartheidu v roku 1994 predsedal Komisii pravdy a zmierenia, ktorá vyšetrovala porušovanie ľudských práv v čase apartheidu.

Reakcie

Britský premiér Boris Johnson na twitteri napísal, že je „hlboko zarmútení“ úmrtím Tutua, ktorého označil za „nesmierne dôležitú postavu“ pri porážke apartheidu a budovaní novej Južnej Afriky.

Kenský prezident Uhuru Kenyatta povedal, že Tutuova smrť bola „veľkou ranou nielen pre Juhoafrickú republiku, kde za sebou zanecháva obrovské stopy ako hrdina boja proti apartheidu, ale aj pre celý africký kontinent, kde je hlboko rešpektovaný a oslavovaný ako mierotvorca“.

Tibetský duchovný vodca dalajláma uviedol, že „arcibiskup Desmond Tutu bol úplne oddaný službe svojim bratom a sestrám pre väčšie spoločné dobro“. Podľa jeho slov bol Tutu skutočným humanistom a odhodlaným zástancom ľudských práv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet